Geen grootschalige verspreiding Britse variant

22 januari 2021

GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC hebben de eerste resultaten bekendgemaakt van de grootschalig coronatesten in Lansingerland. De uitbraak van de Britse coronavariant lijkt zich vooral te hebben geconcentreerd op de Willibrordschool. 

 

Aantal Besmettingen

De laatste coronatesten van het grootschalig testen worden vandaag afgenomen. Inmiddels zijn ook de eerste resultaten van het onderzoek bekend geworden. De uitslagen van 27.000 inwoners zijn al geanalyseerd. De totale deelname komt rond de 45.000 personen uit.

242 inwoners zijn positief getest. Daarvan bleek twaalf procent de Britse variant te hebben. Dit percentage kan nog oplopen, omdat het onderzoek van het Erasmus MC nog loopt. Lansingerlanders kunnen zich de komende dagen ook nog laten testen, aldus GGD Rotterdam-Rijnmond.

Hoge Opkomst

Het aantal Lansingerlanders dat heeft deelgenomen aan de grootschalige coronatest is hoog. De teller van de testafspraken staat op 45.000. Burgermeester Pieter van de Stadt had alle inwoners ouder dan 2 jaar opgeroepen om mee te doen. Hij is ontzettend trots dat zo’n 70 procent van alle inwoners zich inmiddels heeft laten testen of daarvoor een afspraak in de agenda heeft staan. “Lansingerland heeft zich van zijn beste kant laten zien. Graag wil ik mijn waardering uitspreken voor alle inwoners, inclusief de kinderen, en de medewerkers van GGD Rotterdam-Rijnmond en Erasmus MC.”

Besmettelijkheid Britse variant

De verwachting is dat het grootschalige onderzoek in de komende twee weken wordt afgerond. Marion Koopmans van het Erasmus MC geeft aan dat de eindanalyse ook is gericht op de vraag of de Britse variant zich nu onder kinderen anders gedraagt. Het OMT gaat die informatie gebruiken om de regering te adviseren.

Bekend is dat zowel premier Rutte als minister de Jonge hebben aangegeven dat wat hen betreft de basisscholen 7 februari weer open kunnen tenzij de studie in Lansingerland iets anders uitwijst.