Oproep inwoners Lansingerland om zich te laten testen op coronavirus

Lansingerland, 11 januari 2021 – Alle inwoners van Lansingerland ouder dan 2 jaar worden opgeroepen zich te laten testen op het Coronavirus. Deze stap volgt na de uitbraak van het virus op de Willibrordschool en basisschool De Acker die hetzelfde pand delen in Bergschenhoek. De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC willen hiermee beter zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant.

Inwoners ontvangen woensdag 13 januari een brief van de gemeente met een uitnodiging om zich te laten testen. Ook als je geen klachten hebt. Om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan bij het maken van de afspraak, is er een indeling gemaakt aan de hand van postcodegebieden. Vanaf woensdag 13 januari kunnen inwoners een afspraak maken.

Alle informatie over het grootschalig testen en contactinformatie is ook te vinden via de website van de gemeente Lansingerland: https://www.lansingerland.nl/alles-over-het-coronavirus/uitbraakonderzoek-coronavirus-lansingerland/

Link naar de persconferentie: youtu.be/DauDgvNhk-s

Testaanpak

De afgelopen dagen heeft de GGD samen met Erasmus MC extra testcapaciteit georganiseerd zodat inwoners snel en dichtbij kunnen worden getest. Het is de bedoeling dat het testen 13 januari kan beginnen. Bij personen die positief getest worden, wordt ook bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Inwoners die nu al klachten hebben worden opgeroepen zich direct te laten testen. Mensen die positief getest worden moeten in isolatie om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

De test omvat het inmiddels bekende lange wattenstaafje waarmee de medewerker van de GGD materiaal afneemt uit de neus en uit de keel. Bij de jongere kinderen wordt het testmateriaal afgenomen met behulp van een zogenaamd kauw- of sabbelwatje waar ze ongeveer 10 minuten op moeten sabbelen om voldoende speeksel te verzamelen.

De testen zullen worden uitgevoerd bij bestaande locaties en enkele mobiele locaties:

  • Rotterdam The Hague Airport
  • Bleiswijk: sporthal Rijneveen
  • Bergschenhoek: sporthal De Ackers
  • Berkel en Rodenrijs: Multi Function Rodenrijs

Marion Koopmans, viroloog van het Erasmus MC geeft aan: “Met de huidige druk op ons zorgsysteem is het essentieel dat we het coronavirus en dus ook de Britse variant zoveel mogelijk onder controle krijgen. Vandaar dat er gekozen is voor deze aanpak”. Het doel van de testen is  inzicht krijgen in hoe en hoe snel het virus zich verspreidt op plaatsen waar bovenmatig veel besmettingen zijn. In Lansingerland ontvangen 24.000 huishoudens een brief en wil men 60.000 personen controleren. Daarnaast wil men uit het onderzoek hier leren hoe de verspreiding onder kinderen gaat en de ouders en grootouders. Per dag kunnen tussen de 4.000 en 5.000 Lansingerlanders worden getest.

Britse coronavariant

In december 2020 werd na reguliere steekproeven vastgesteld dar er een uitbraak is van de Britse variant van het Coronavirus op eerder genoemde scholen. Verder onderzoek door de GGD wees medio januari uit dat van de 750 onderzochte personen 75 besmet bleken te zijn waarvan 37 personen, bijna de heft van de besmette personen, de Britse variant bleek te hebben.

De Britse variant van het Coronavirus, wat een mutatie is van het virus dat we al kende, is volgens Britse onderzoekers 72% meer besmettelijk. Het lijkt er vooralsnog niet op dat mensen zieker worden van deze variant maar de besmette personen dragen wel meer virussen met zich mee. Ook blijken kinderen anders dan bij de eerdere variant wel ziek te worden en ook vaker betrokken te zijn bij besmettingen. Viroloog Marion Koopmans: “Het virus is zich echt wel aan het verspreiden, we moeten er echt mee oppassen want de situatie in Engeland is nu wel heel zorgwekkend”.

In het Verenigd Koninkrijk is nu 1 op de 30 Londenaren besmet met de Britse variant en wordt de zorg overspoeld met Coronapatienten. Momenteel liggen in Engeland 30.000 mensen met Corona in het ziekenhuis en de kans is groot dat dit aantal nog gaat verdubbelen. Tijdens de vorige piek in april 2020 lagen er in het Verenigd Koninkrijk op het hoogtepunt 18.000 mensen in het ziekenhuis.

Grootschalig testen in andere landen

Het is de eerste keer dat er in Nederland op grote schaal wordt getest maar bijvoorbeeld in Slowakije en Groot Brittannië is er al eerder op grote schaal getest. In Slowakije ging het om meer dan 5 miljoen mensen. Daar leidde het massale testen tot een reductie van ruim 50% van het aantal besmette personen. Slowakije combineerde het testen met andere, strenge coronamaatregelen.