Hoe verraderlijk is de Britse coronavariant?

De nieuwe variant van het coronavirus is voor het eerst ontdekt in het Verenigd Koninkrijk. In Lansingerland dook hij medio december op bij de rooms-katholieke basisschool Willibrord. Vooral de besmettelijkheid is een probleem.

Overlopende ziekenhuizen
In Engeland en met name London slaat de coronavariant keihard toe: 1 op de 30 Londenaren is besmet en de ziekenhuizen stromen over. 30.000 Engelsen liggen nu in het ziekenhuis. Dit waren er 18.000 in het voorjaar. En het ergste moet nog komen. Het zwartste scenario dreigt daar waarin voor coronapatiënten geen plek meer is.

Vandaar de grote aandacht voor de uitbraak bij de Willibrord-school en de aanpalende christelijke basisschool De Acker in Lansingerland. 750 personen zijn getest, 30 van hen hadden de Britse variant, circa 40% van alle positief geteste personen.

Wat maakt de Britse variant besmettelijker?
Marion Koopmans, de bekende viroloog van het Erasmus MC, gaf bij de persconferentie aan dat mensen die de Britse variant hebben, meer virus produceren. Via neus en keel verspreidt dit zich als besmette personen uitademen, praten of hoesten. Of kinderen ook iets meer klachten krijgen en zo het virus sterker verspreiden, is nog onduidelijk. Wel is bekend dat kinderen het virus makkelijker weer kwijtraken en ook korter besmettelijk zijn.

De Britse variant lijkt dezelfde klachten te geven als de huidige coronavariaties. Op dat gebied zijn er geen verschillen voorzover nu bekend.