Kunstwerk is terug op tv!

Het kunstprogramma Kunstwerk is weer terug van weg geweest. Bleiswijkse kunstenaar Stan Hill gaat op bezoek bij collega-kunstenaars in de gemeente Lansingerland.

In deze uitzending van Kunstwerk mogen wij een kijkje nemen in het atelier van Arthur Bernard. We volgen zijn zoektocht naar de krochten van de in zijn doeken verstopte ‘pareltjes. Hieronder deel ik een schitterende review die precies de lading dekt van wat wij in Kunstwerk hebben mogen vastleggen.

Het schilderij van de in Nederland gevestigde Belgische schilder, vol beweging en energie, lijkt een beetje op de kunstenaar die woonde en bekend werd in verschillende landen van de wereld.

Wat meteen opvalt bij Arthur Bernard is de stroom van zijn bewegende lichaamstaal, waarbij hij meestal schilderen, tekenen en collages met de hand integreert. Alles moet snel gaan in een strijdbare dynamiek tussen schepping en vernietiging. geen vooropgezet plan of schets, maar een idee misschien, een onmiddellijke inspiratie, gedragen door de muziek die de workshop doordringt.

De kunstenaar laat zich meeslepen door het subject, dat zijn eigen leven in zijn handen leeft, in een dialoog tussen de waargenomen werkelijkheid en de innerlijke impuls.

Uit dit gevecht, uit deze dialoog worden personages, objecten en landschappen geboren, aangetrokken door de kronkelende energielijnen. We onderscheiden deze elementen als verrast in hun momentum en in de omgevingsstroom van lucht, wind en zon.

De heldere, frisse kleuren zijn luchtig, transparant, wat suggereert dat de ruimte soms heimelijk wordt doorkruist door een Amazone of zelfs door een rode stoel, vazen, vervoerd, fladderend.

Na verloop van tijd en de snelheid van het creatieve gebaar vervagen de personages ten gunste van een luchtige abstractie vol fantasie. De vrijheid van de middelen en van het gebaar lijkt het sleutelwoord te zijn van dit werk, tegelijkertijd sterk en licht. Het idee van de tijd die vliegt, die de kunstenaar, met zijn tovenaarshanden, langzaam bij de haren grijpt.

Het is aan de toeschouwer om zich te laten meeslepen door deze harde wind uit het noorden.

Mireille Callu .

Genève (CH)

Kunstwerk is ieder uur na Lansingerland in Zicht te zien op TV en online terug te bekijken via onderstaande link.

 

Kunstwerk, een programma over kunst met een kleine en een grote K! Passie, bevlogenheid, enthousiasme, frustratie, woede, gekte, inspiratie en geldingsdrang. Stan Hill op zoektocht naar de ziel en zaligheid van onze creatieve Lansingerlandgenoten. Een waar Kunstwerk, elke maand!