Aziatische Tijgermug duikt opnieuw op in Lansingerland

De Aziatische Tijgermug is opnieuw in Lansingerland opgedoken. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ontving op 29 juni en 6 juli meldingen over deze exotische mug. De Tijgermug werd gesignaleerd in de wijk Bleiswijk Buiten.

Een woordvoerder van NVWA wilde geen antwoord geven op de vraag of de mug ook in augustus is gesignaleerd. De NVWA deed ook geen mededelingen over het aantal exemplaren van de Tijgermug dat is aangetroffen. Deze informatie wordt pas na afloop van een kalenderjaar openbaar gemaakt.

De eitjes van deze exotische mug liften mee met bamboescheuten van lucky bamboo sierplantjes of in de binnenkant van afgedankte autobanden die via containers vanuit Azië in Nederland aankomen. Wanneer de bamboescheuten of banden bij verwerkers in aanraking komen met water kunnen de meegereisde eitjes van de Tijgermug zich ontwikkelen tot larven en zich uiteindelijk in Nederland ontpoppen tot de Tijgermug. Daarnaast kan de tijgermug ook mee terugreizen met vakantiegangers uit Zuid-Europa waar deze mug zich inmiddels definitief heeft weten te vestigen.

(Radio interview Marc de Boer met medisch entomoloog en muggenexpert Bart Knols verbonden aan de Radboud Universiteit)

 

Gevaar Aziatische Tijgermug

De Aziatische Tijgermug is in staat om diverse tropische ziektes over te dragen, zoals knokkelkoorts (dengue) en gele koorts, infecties die een heftig ziektebeeld kennen. Overigens kan de Aziatische Tijgermug deze ziektes pas overdragen nadat de mug zelf geïnfecteerd is door bloed te consumeren van een geïnfecteerd persoon. Juist daarom acht de NVWA in Nederland de kans dat de Tijgermug mensen infecteert als zeer klein.

Bart Knols, medisch entomoloog of muggenexpert zoals hij zichzelf noemt, is verbonden aan de Radboud Universiteit en houdt zich ook bezig met de Tijgermug. Ook hij acht de kans dat de Tijgermug hier in Nederland mensen besmet met een tropische ziekte als zeer klein, maar maakt wel een duidelijke kanttekening. De Tijgermug heeft zich al in diverse Zuid-Europese landen definitief gevestigd, dus het is realistisch dat de mug zich ook hier in Nederland kan gaan vestigen. En omdat mensen steeds vaker en verder reizen, raken ze eerder geïnfecteerd met de tropische ziektes die de Tijgermug nou juist kan verspreiden. Het is daarom wel van wezenlijk belang dat we ervoor blijven zorgen dat de mug zich hier niet kan vestigen en we moeten de Tijgermug dan ook direct blijven bestrijden wanneer hij wordt gesignaleerd.

De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten bekend te zijn met de melding en het bedrijf en dat er gepaste maatregelen zijn genomen om de Aziatische Tijgermug daar te bestrijden. “Als gemeente erkennen we de noodzaak dat de Tijgermuggen bestreden worden en staan hier ook achter.”.

Hoe Herken je de Tijgermug?

De Aziatische Tijgermug is relatief klein en zwart-wit gekleurd. Over zijn kop loopt een witte streep tot op de rug en ook zijn voorpoten vertonen de markante Tijgerstreep tekening waar de mug ook zijn naam aan te danken heeft. Zijn achterpoten hebben witte punten op het uiteinde. Opvallend is dat Aziatische Tijgermug overdag steekt en niet ’s nachts zoals de bekende muggen in Nederland. Zijn steek wordt als pijnlijk ervaren en ze zijn duidelijk wat agressiever dan de inheemse muggen.

Heeft u een Aziatische tijgermug gezien? Meld dit dan bij de NVWA

Aziatische Tijgermug
Deze uit Azië afkomstige tijgermug kan vervelende tropische ziektes overbrengen zoals de knokkelkoorts en gele koorts

Informatie hoe u de Aziatische tijgermug kunt bestrijden vindt u in deze voorlichtingsbrochure

We willen graag in contact komen met mensen die de Aziatische Tijgermug hier in Lansingerland hebben gesignaleerd en een foto hebben kunnen maken. U kunt een email sturen aan [email protected]