Overnachten in een Rijksmonument

Bergschenhoek – Een droom van Leon, Mieke, Marc en Pieter kwam afgelopen donderdag 28 mei tijdens de officiële opening in vervulling: een eigen bed & breakfast in Het Polderhuis in Bergschenhoek.

Al een aantal jaar wonen Mieke en Leon Hoek in het naastgelegen woongedeelte van Het Polderhuis. Toen Het Polderhuis vrij kwam bedachten ze zich geen moment, hun droom moest in vervulling komen.
“We hebben bij de verkoop van Het Polderhuis gekeken naar de functie die het gaat krijgen. Het was niet alleen de hoogste bieder, maar ook het plan waar ze mee kwamen. En bij het plan is het van heel groot belang dat het in zekere mate ook een toegankelijke functie krijgt. Het is een Rijksmonument dat hier al 114 jaar staat, dus het hoort bij de geschiedenis van Bergschenhoek. Dan wil je dat mensen er van buiten en binnen van kunnen genieten.” vertelt Burgemeester Pieter van de Stadt.

De nieuwe eigenaren hebben alles zoveel mogelijk in de oude staat terug gebracht. “Een aantal dingen moeten behouden blijven omdat het een Rijksmonument is. Maar in deze kamer zat vroeger bloemen behang, dat hebben we weer teruggebracht.  De oude vloer in de gang kwamen we tegen en die hebben we laten restaureren.” vertelt Marc Bloemhard. Maar dat is niet het enige, Mieke Hoek vervolgt “Op deze plek staat nu een bad, maar vroeger werd hier met een grote ketel water de WC doorgespoeld. We vonden het dan wel leuk om hier een bad te plaatsen.” Maar ook de trap naar de toren is in ere hersteld.

Maar een Bed & Breakfast openen tijdens de coronacrisis, is dat wel een goed idee? Pieter de Bree hoopt dat er aan de coronacrisis een positieve draai zit. “We hopen dat de positieve draai van de coronacrisis is dat mensen juist de schoonheid van eigen land weer willen ontdekken en dat we daar dan juist weer van kunnen profiteren.”

Beluister de radioreportage door verslaggeefster Jaimy de Groot met Pieter de Bree:

 

Bekijk de videoreportage: