Corona initatieven in Lansingerland in Zicht

Lansingerland – In tijden van het coronavirus ontstaan er in Lansingerland verschillende mooie initiatieven in wijken, bij telers en andere bedrijven. Het televisieteam ging voor Lansingerland in Zicht op pad voor een aantal mooie initiatieven.

Telers geven planten weg
Normaal gesproken exporteren de tuinders van Lansingerland pakweg 90% van hun productie naar het buitenland, maar door de coronacrisis kan dat niet meer. Gelukkig verbindt Heel Lansingerland Helpt tuinders aan ouderen en mensen in verzorgingshuizen – zo vindt de productie van de tuinbouw in Lansingerland toch zijn weg naar een gelukkige ontvanger.

 

Buurt zet zich in
Je kent het gezegde wel: beter een goede buur, dan een verre vriend. In de Edelsteenbuurt in Berkel en Rodenrijs maken ze dat waar. Via een Whatsappgroep zetten de mensen zich in voor andere buurtgenoten. Het idee ontstond bij buurtbewoner Arjan Meijndert. Door het coronavirus worden veel mensen beperkt in het dagelijkse leven waardoor ze niet meer naar buiten gaan. “We zijn in de appgroep gaan kijken naar mensen die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in 70 aanmeldingen in de buurtapp.” vertelt coördinator van het initiatief Nathalie Verheij. “Maar het is niet alleen voor boodschappen doen” vervolgt Loes Wijsman, mede-coördinator. “Het kan ook de hond uitlaten, soep koken of een maaltijd klaar maken zijn”.

 

Voortuin feestje
Vanwege het coronavirus kan DJ Kevin Da Cosata niet meer optreden. Daar bedacht hij wat op. Zondagavond 5 april werd er in de van Ruysdaellaan in Bergschenhoek een heus voortuin feestje gehouden. “Dit is de mogelijkheid om iets terug te doen voor mijn straat. Als je terug kijkt naar afgelopen tijd zijn er veel nieuwe mensen gekomen en met de bestaande buren is er een hele hechte band, dus ik zag dit als het moment om de buren op afstand met elkaar te verbinden.” vertelt Kevin. Met muziek voor jongeren maar ook ouderen, discolichten en een rookmachine was het van 19:30 tot 20:30 uur een feestje in de straat. “Het is een feestje op afstand, maar het verbind enorm” vertelt een buurman. Een buurvrouw vervolgt “Dit is gewoon genieten in deze tijd”.

 

Verjaardag op afstand
We blijven nog even in de feeststemming, want in de Oudelandsehof heeft Frits een mooie leeftijd bereikt van 80 jaar. genoeg reden voor een feestje! Dat vonden ze ook bij De Oudelandsehof in Bekel en Rodenrijs. Visite kon helaas niet over de vloer komen, maar voor de 80 jarige Frits verzonnen ze een oplossing. Op het pleintje voor de deur hadden mensen zich verzameld om Frits toe te zingen. Frits had het zichtbaar naar zijn zin. Hij kwam naar beneden om van dichtbij de mensen, weliswaar vanaf achter het glas, een kusje te geven als blijk van waardering.