Bleiswijker Karim Amghar onderzoekt het ‘Ramadangevoel’ in NPO-serie

Bleiswijker Karim Amghar (31) gaat opnieuw voor de NTR op onderzoek uit. Amghar maakte in december voor de NPO de serie ‘Karim grijpt zijn kans’, waarin hij onderzocht hoe het gesteld was met de kansen van leerlingen met veel potentie maar weinig middelen. In de nieuwe serie ‘Het Ramadangevoel’, dat sinds 1 mei elke vrijdagavond te zien is op NPO 2, onderzoekt hij hoe moslims in Nederland de Ramadan vieren tijdens de coronacrisis.

door Nathalie van Suijlekom en Cornel van der Heiden

“Als geboren en getogen Lansingerlander vind ik het belangrijk om de verbinding te maken met alles en iedereen, ongeacht wat je geloofd en óf je gelooft”, vertelt Karim, “En dat was wel heel belangrijk toen ik begon met het bedenken van dit programma”. Dit jaar is de Ramadan van 24 april tot en met 23 mei. Gelovige moslims onthouden zich in die vier weken van eten en drinken van zonsopkomst tot zonsondergang. In Het Ramadangevoel neemt Amghar de kijker mee in de diepere laag van de Ramadan. “We gaan in gesprek met mensen die hun opa of oma, vader of moeder niet meer kunnen zien omdat die in een verzorgingshuis zitten en hoe zwaar dat is. Maar we gaan ook op bezoek bij mensen van de voedselbank die voedselpakketten uitdelen en mensen die het gebedshuis missen”, aldus Karim.

Corona in Ramadantijd

Nederland gaat momenteel gebukt onder de Coronacrisis. Ook de Ramadan wordt dit jaar anders beleefd dan normaal vindt Karim, een slechte film noemt hij het: “In de Ramadan ga je veel naar de moskee, bezoek je elkaar om samen te eten en je brengt koekjes naar de buren.” Voor Karim brengt deze Ramadan tijdens de coronacrisis verschillende gevoelens met zich mee: “Het doet heel veel pijn omdat je je naasten niet kunt opzoeken. Maar aan de andere kant verplicht het je wel tot iets; meer verbinden met je eigen gezin. Het brengt je ook weer meer waardering voor religie, meer waardering voor elkaar, ondanks dat deze verschrikkelijke pandemie ook veel economische gevolgen gaat hebben.”

Zingeving

Voor Karim blijft het in deze tijd juist belangrijk dat mensen met elkaar blijven verbinden. “Ik had nog niet zo lang geleden een heel mooi gesprek met onze wethouder Ankie van Tatenhove (Gezondheid, Zorg en Welzijn Jeugd & Onderwijs Red.) En dat ging niet over opdrachten of over deadlines, maar over zingeving”, legt Amghar uit. “We hadden het over ouderen die in een sociaal isolement komen en hoe wij religie kunnen inzetten als iets moois. Mensen missen toch wel de geborgenheid en zingeving in een kerk en dat geldt voor moslims in de ramadantijd idem dito. Dat is het mooie aan Het Ramadangevoel, dat we een beetje kunnen kijken in elkaars keuken.”

Het Ramadangevoel is elke vrijdag om 18:10 te zien op NPO 2 en terug te kijken op NPO Start.

Karim was afgelopen vrijdag te gast in Het Magazine. Luister hier het hele gesprek terug.

Foto: Rijnmond