“Hier werd nog gevochten op 5 mei”

Over de laatste gevechten in de Tweede Wereldoorlog in Lansingerland.

Het is volgende week 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. RTV Lansingerland trapt vandaag af met de oorlogsdocumentaire “75 jaar Onvoltooid Bevrijd”. Een korte documentaire over verhalen van ooggetuigen omtrent de oorlog in Lansingerland en over 5 mei 1945 in Berkel. Waar toen op de Bevrijdingsdag mogelijk de allerlaatste gereguleerde gevechten met de bezetter hebben plaatsgevonden op Nederlandse bodem in de Tweede Wereldoorlog.

De documentaire richt zich op enkele markante gebeurtenissen verteld door de mensen die deze zelf in Lansingerland nog hebben meegemaakt. En probeert in beeld te brengen hoe deze gebeurtenissen nog generaties lang door echoën in families en bij betrokkenen. “We kwamen er al snel achter bij de eerste interviews dat de verhalen uit de oorlog soms best diepe wonden hebben achtergelaten die vaak generaties later nog gevoeld worden” zegt Marc de Boer die de interviews deed. “Eigenlijk zijn we daardoor al snel overgestapt van het simpelweg registreren van de verhalen naar hoe deze verhalen door de generaties heen leven”.

Je wordt meegenomen naar het Berkel & Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk van 1940 vlak voor de oorlog begon en hoort het relaas van toen nog jonge ooggetuigen. Kinderen nog die de eerste Duitse vliegtuigen met hakenkruizen laag zien overvliegen. En een wapendropping die uiteindelijk onder meer leidt tot het koelbloedig doodschieten van de oudste zoon van de Familie Havenaar. En een Bevrijdingsdag in Berkel die nog geen Bevrijdingsdag bleek te zijn. De documentaire is vanaf nu te zien op de lokale omroep van Lansingerland of via onderstaande link.

 

 

Foto: Elly van Ballegooijen