April is Green Day maand in The Alternative

Een nieuw album, een jubileum voor de debuutplaat, en – vooralsnog – een bijzondere tour in de planning. Voor punkband Green Day is 2020 een bijzonder jaar. En omdat het misschien wel de grootste nog bestaande punkband is, roept radioprogramma The Alternative Green Day uit tot helden van april.

Green Day gaat al dertig jaar mee

“Green Day gaat al dertig jaar mee”, zegt Daan de Gelder, presentator van The Alternative. “In 1990 verscheen hun debuutalbum. En in februari verscheen het dertiende studioalbum van de band. Bijzonder voor een punkband. Want punk wordt toch vooral geassocieerd met jongeren. Dat zijn de leden van Green Day echt niet meer. Maar hun laatste album bewijst dat ze het nog steeds kunnen.”

Afstudeerproms

“Waar de meeste mensen bij punk toch vooral zullen denken aan een paar mensen met hanenkammen en leren jassen, heeft Green Day toch een groot publiek”, zegt Almer Kamphuis, de andere presentator van The Alternative. “Boulevard Of Broken Dreams, Wake Me Up When September Ends; deze ballades zullen veel mensen kennen. En op middelbare scholen in Amerika schijnt Good Riddance (The Time Of Your Life) vaste prik te zijn op de afstudeerproms. Het laat zien wat de kracht van de nummers van Green Day is. En waarom ze deze maand onze muzikale helden zijn.”

Helden uit de popmuziek

Green Day is dus in april de held in The Alternative. “Iedere maand kiezen we een persoon of band uit de popmuziek met een grote staat van dienst”, zegt Daan. “Dat is de held. Een maand lang hoor je alles over deze persoon of band. Deze maand dus over Green Day. En met al hun grote oeuvre is dat nog lastig kiezen”

Hella Mega Tour

Waarom staan de spotlights van The Alternative juist nu op Green Day? “2020 is geen gewoon jaar voor de band”, zegt Daan. “Er was de release van het nieuwe album in februari. En ze komen naar Nederland. Althans, als dat doorgaat. Op 14 juni staat de Hella Mega Tour in Groningen gepland. Een show van Green Day. Maar veel meer dan dat: Weezer en Fall Out Boy staan er ook. Drie bands die ook los zalen uitverkopen, nu op één affiche.”

Dan is er nog een derde reden om Green Day nu de helden te maken. “Deze maand, april, is het dertig jaar geleden dat het debuutalbum van Green Day uitkwam”, zegt Almer. “Dus we konden niet anders dan de band juist deze maand in de schijnwerpers zetten.”

Klap voor bassist

Ontdek deze maand dus alles over Green Day op Lansingerland FM. “Je hoort veel van hun muziek”, zegt Almer. “Maar Daan vindt ook de leukste verhalen. Zoals het verhaal van het optreden op Woodstock ’94.” Daan vertelt lachend: “Green Day riep toen fans op het podium. De beveiliging probeerde die mensen er op hardhandige manier weer af te krijgen. Daarbij zag een van de beveiligers bassist Mike Dirnt aan voor een fan. De bassist kreeg een klap in zijn gezicht. Dat zijn de leuke feitjes om te vertellen over helden.”

The Alternative

The Alternative is het programma met en over alternatieve muziek van Lansingerland FM. Alternatief in de breedste zin van het genre. Je hoort The Alternative op dinsdagavond (20.00 – 22.00 uur) live op Lansingerland FM, op zondag (18.00 – 20.00 uur) in de herhaling. Per ongeluk een uitzending gemist, luister ‘m dan hier terug. Luister je mee?