Inwoners blij gemaakt met lokale producten van tuinders Lansingerland

Lansingerland – Normaal gesproken exporteren de tuinders van Lansingerland pakweg 90% van hun productie naar het buitenland, maar door de coronacrisis kan dat niet meer. Gelukkig verbindt Heel Lansingerland Helpt tuinders aan ouderen en mensen in verzorgingshuizen – zo vindt de productie van de tuinbouw in Lansingerland toch zijn weg naar een gelukkige ontvanger. RTV Lansingerland ging mee.

door Cornel van der Heiden en Patrick van Uffelen

De zaterdag begint vroeg voor Ingrid de Groen en de verslaggever en cameraman van RTV Lansingerland. We zijn bij Breugem Plants aan de Anthuriumweg in Bleiswijk, want we gaan kijken bij de anthuriumkwekerij die planten doneert voor zorginstellingen in Lansingerland. Ingrid de Groen van Heel Lansingerland Helpt heeft ons meegevraagd op haar tocht door Lansingerland. Haar einddoel: zoveel mogelijk bloemen en planten meenemen voor haar actie.

Bij Breugem staan de rode anthuriums al klaar, maar het beeld is voor hen allesbehalve rooskleurig. “Normaal gesproken is Zuid-Europa een grote afzetmarkt voor onze planten, maar omdat de markt is opgedroogd, gooien we veel planten weg. Waar we in goede tijden maar 2% van onze planten weggooien, is dat nu veel meer”. Gelukkig kunnen een deel van hun planten gered worden van vernietiging: Ingrid neemt ze graag in ontvangst.

Onze zoektocht gaat verder: zo’n 700 meter verderop kunnen we bij Van Santen Spaanse margrieten halen. Daar zien we een heel ander beeld: het is druk bij de kwekerij en de productielijn loopt op volle toeren. Desiree van Santen neemt ons mee door het bedrijf. “Jaarlijks produceren wij 1,8 miljoen Spaanse margrieten”, zegt ze. “Maar we gaan dit jaar ook wel een klap krijgen, hoor. Nu is het vooral druk omdat mensen in hun tuintje bezig zijn, maar dat kan later ook weer inzakken”. Ondanks dat houdt ook de firma van Santen de moed erin: ze schenken 1000 planten aan het goede doel.

Buiten komen we René Bezemer tegen. Hij heeft geen kas of tuinbouwbedrijf, maar wilde wel graag bijdragen. “Via VNO-NCW en Heel Lansingerland Helpt kwam ik in contact met van Santen. Zij waren al heel goed bezig, en gelukkig kan ik de hoeveelheid plantjes nu verdubbelen naar 2000 planten”. Zijn Zoon Flynn overhandigt de cheque, op een gepaste anderhalve meter, aan Desiree. Wat zo’n crisis al kan doen: mensen komen bij elkaar en mooie ideeën ontstaan.

Onze laatste stop deze zaterdagmorgen is Stofbergen Plant Company. Bij de voordeur ontmoeten we directeur Ed Stofbergen. Hij laat ons binnen in een van de twee kassen die het bedrijf rijk is. “We kweken voornamelijk Bromelia’s, en die zijn er in verschillende geslachten”, zegt Ed, terwijl we bij de buffers met kleurrijke bloemen aankomen. “Een groot gedeelte van deze planten is bedoeld voor de export. Maar zoals je ziet staan de buffers nu vol. Dit is normaal de voorraad voor 2 dagen, maar nu doen we er al meer dan een week mee. Als het lang doorgaat houden we dat niet vol.” Het blijft aangrijpend om te zien: een kas vol met mooie planten, die nu misschien weggegooid moeten worden. Ook Ed houdt de moed er gelukkig in en doneert een kar met mooie gele planten aan Heel Lansingerland Helpt. Met ‘keramiekje’, zoals hij zelf zegt. Deze planten gaan naar het hospice, waar de mensen dit hart onder de riem goed kunnen gebruiken.

De opbrengst van de dag: een hele auto vol Spaanse margrieten, bromelia’s, anthuriums en andere planten. Allemaal bestemd voor de ouderen in Lansingerland en zij die wel een presentje kunnen gebruiken. Geregeld voor en door Lansingerlanders. Een mooi Pasen, ondanks de coronacrisis.

Heel Lansingerland Helpt is een initiatief van Ingrid de Groen voor Lansingerland door Lansingerland. Meer informatie vind je in de groep op Facebook. Heb je zelf een initiatief? Laat het horen en stuur ons een e-mail op [email protected].