Schade na autokraken in Bergschenhoek in duizenden euro’s

Bergschenhoek – Frederique stond toch gek te kijken toen afgelopen dinsdagochtend 24 maart het complete interieur van haar BMW ’s nachts mee was genomen. De schade loopt in de duizenden euro’s, en de auto is ze meer dan een maand kwijt. Ze was niet de enige: in de wijk werden 4 andere auto’s flink onder handen genomen. Edwin van Buurttoezicht Lansingerland denkt dat het georganiseerde criminelen uit Oost-Europa zijn.

door Cornel van der Heiden

“Wij gingen dinsdag even weg, en toen troffen wij een bijzondere verrassing aan: het hele interieur, het dashboard, alles lag uit de auto. Er zat werkelijk waar niets meer in”, zo begint Frederique, die zelf liever niet met naam- en toenaam op de website wil, het gesprek. “Ze nemen niet alleen de airbags mee, maar ook de meters, de middenconsole voor een deel, de startonderbreker en de startinrichting, om maar wat onderdelen te noemen. Voor de auto was dat einde oefening, zogezegd”.

Frederique zag direct dat het om een groep professionele autokrakers ging: “Ze hebben het eigenlijk keurig netjes gedaan. De schroefjes lagen er nog bij. Ze zijn in de auto gekomen zonder braakschade. Dus dat hebben ze eigenlijk heel professioneel gedaan”.

Edwin is van Buurttoezicht Lansingerland. Hij verbaast zich niet over wat er gebeurd is, want hij ziet het vaker: “Er zijn verschillende mensen met camera’s, en we hebben gelijk gevraagd of er beelden beschikbaar zijn. Dat was jammer genoeg niet zo. Maar als je op de website van Buurttoezicht Lansingerland kijkt, zie je wel beelden van hoe ze dan te werk gaan. Het is een soort rondreizend circus: ze gaan gewoon een weekje in een park zitten en ze halen dan een aantal auto’s leeg, en daarna vertrekken ze weer. Het is een hele florerende industrie”.

Frederique is gelukkig all-risk verzekerd. Maar het is wel een gedoe, zegt ze zelf: “we zijn de auto een maand kwijt, en de kosten, die zijn bizar”.

Volgens Edwin zijn er maar beperkt dingen die je zelf kunt doen, maar aanmelden voor de Buurt-Whatsapp, meelopen in de buurtwacht en camera’s ophangen zijn volgens hem een goede start. “Voor 100 euro heb je al een goede camera waar je iedereen die voorbij loopt mee kunt vastleggen. Daar zitten wel regels aan, maar als er dan wat gebeurd, kun je ze in ieder geval aan de politie geven. “Op een gegeven moment weten ze het ook: ze zien de camera’s, en dan denken ze: deze wijk slaan we over”.

We hebben naar aanleiding van deze zaak contact opgenomen met de politie Rotterdam. Zij geven aan op de hoogte te zijn van de problematiek en dat er inmiddels in de gemeente meer gesurveilleerd wordt. Zij adviseren vooral aangifte te doen, zelfs als er alleen een poging tot inbraak is geweest en meld sowieso alle verdachte situaties altijd bij de politie. Voor een verdachte situatie kun je gewoon 112 bellen.

Luister het interview hier:

Foto: de binnenkant van de auto van Frederique na de kraak. Om veiligheidsredenen worden niet de volledige namen van de personen in dit artikel genoemd, en wordt ook niet vermeld waar de kraak plaatsvond. Heb je meer informatie of heb je iets gezien? Laat het weten aan de politie op 0900-8844.

Frederique heeft dinsdagochtend ook een filmpje gemaakt van hoe de auto er nadien uitzag. Dat zie je hieronder.