Bombriefzakjes en Lansingerland Run op TV

Lansingerland – Een nieuwe maand, een nieuwe uitzending van Lansingerland in Zicht. Met deze keer: 
Berkelaar blijkt tekenaar van “bombriefzakjes”, monumenten met eeuwigheidswaarde, nieuwe wethouder Jan-Willem van den Beukel als Lansingerlandgenoot en de tweede editie van de Lansingerland Run.

LANSINGERLAND RUN
Veel mensen kochten windeieren voor hun geld en bleven door storm Dennis lekker thuis. Maar in Lansingerland lieten deelnemers van de tweede editie van De Lansingerland run zich niet gek maken. Met een thermoshirt en hardloop schoenen aan, gingen de lopers gewoon voor een record tijd. De lopers lieten zich niet van de weg blazen en trotseerden de hele 10, 21 of 30 kilometer lang de stevige februari storm. Maar het turbulente weer vereist wel wat extra geregel van de organisatie.
“We hebben een aantal dingen zoals bogen niet opgezet. Maar verder hebben we er voor gezorgd dat de wedstrijd technisch door kan gaan.” vertelt organisator Rob de Hair. “Iedereen staat op zijn plek en eigenlijk zit er een hele goede sfeer in dus we hebben een heel leuk evenement ondanks de wind.”

BOMBRIEFZAKJES
Hij haalde zomaar het landelijke nieuws toen hij de tekenaar bleek van de bombriefzakjes met daarop een oud straatje. Zijn naam is Gerard Vreugdenhil, en hij is een geboren en getogen Berkelaar. Het oude straatje blijkt een zelfverzonnen straatbeeld, en is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Hij heeft zelf overigens niets met de bombrieven te maken, zegt hij: “Het zijn gewoon zakjes die overal in Nederland verkocht worden.” Hij maakte de tekening in opdracht van zijn vader, die een papierhandel had. In 1982 maakte hij de tekening op kalkpapier. De tekening beeldt een straatje uit uit de 17e eeuw. “Mijn vader heeft in de tijd gevraagd om een tekening te maken die op zakjes gedrukt kon worden, maar ook op inpakpapier en andere zaken.” Getekend in 1982 en nog steeds actueel dus, want het straatje wordt nog altijd gedrukt op cadeaupapier en souvenirzakjes. Ondertussen zit Gerard niet stil: hij is bezig met zijn volgende project, een flessendoos.

Lansingerlandgenoot Jan Willem van den Beukel
De nieuwe wethouder Jan-Willem van den Beukel is na zijn beëdiging gisteren vandaag begonnen aan zijn nieuwe taak. Van den Beukel is de opvolger van wethouder Abee. Hij zal zich voornamelijk bezig houden met de portefeuilles Financiën, Glastuinbouw/Greenport en hij zal fungeren als kernwethouder Berkel en Rodenrijs. Tijdens het feestelijke moment tijdens de raadsvergadering donderdagavond werd hij gefeliciteerd door de gehele raad. De nieuwe wethouder werd met 29 van de 30 stemmen door een overweldigende meerderheid gekozen. Wij portretteerde hem tijdens zijn eerste werkdag.

MONUMENTEN
Lansingerland kent vele monumenten, wel meer dan 50. Zowel rijksmonumenten als gemeentelijke monumenten. In de kijk op toen nemen we je mee terug in de tijd naar deze vaak onbekende historische pareltjes. Deze keer zijn we bij partycentrum ’t Manneke in Berkel en Rodenrijs.

Foto: Lansingerland Run