Tovenaar Rick Rubin held van The Alternative

Op 11 februari 2020 verscheen At The Dooreen track van The Strokes. Bijzonder, want de eerste nieuwe muziek van de band in zeven jaar tijd. Maar vooral ook bijzonder omdat het een productie was van een beroemde producer: Rick Rubin. En met deze productie in 2020, heeft Rubin nu in vijf verschillende decennia tracks geproduceerd. Hoog tijd om hem te eren. En dat doet het radioprogramma The Alternative deze maand.

Tovenaar Rick Rubin

“Rick Rubin is een opvallende man”, zegt Daan de Gelder, presentator van The Alternative. “Niet alleen door zijn uiterlijk. Met zijn lange grijze baard lijkt hij een tovenaar uit een fantasy-film. Nee, hij is ook bijzonder vanwege zijn lange staat van dienst als producer in de popmuziek. In 1982 verscheen de eerste door hem geproduceerde single. En een maand geleden dus nog steeds een.”

Def Jam Records

Rick Rubin start al op de middelbare school zijn eigen platenlabel: Def Jam Records. Zijn eigen band, Hose, is daarop de eerste artiest. Maar daarna begint Rubin met het groot maken van anderen. “Eerst vooral hiphopartiesten”, zegt Almer Kamphuis, presentator van The Alternative. “T La Rock, LL Cool J; allemaal laten ze hun platen produceren door Rubin. En ook de klassieker (You Gotta) Fight for Your Right (To Party!) van The Beastie Boys is een productie van zijn hand.”

Walk This Way

“Nu ben ik een rockliefhebber”, zegt Daan. “Maar ook dan kan je ook bij Rick Rubin terecht. Zo bedenkt hij de samenwerking tussen rapgroep Run DMC en rockband Aerosmith, Walk This Way. Dit gaf de ingekakte carrière van Aerosmith ook weer een boost. Later produceerde Rubin onder meer albums van Slayer, Mick Jagger en onze helden van vorige maand, Weezer. Plus veel albums van mijn favoriete band aller tijden: Red Hot Chili Peppers.”

Hitalbums

“Wat mij betreft is Rick Rubin een held, omdat hij singer-songwriter Damien Rice in  2014 na acht jaar uit een isolement trok”, zegt Almer. “Ook produceerde Rubin hitalbums van Shakira, Justin Timberlake en Ed Sheeran. Hij is dus echt van alle markten thuis. En dat al vijf decennia lang. Afijn, je hoort heel veel van zijn producties en de mooiste verhalen uit zijn carrière deze maand in The Alternative.”

Helden uit de popmuziek

Want Rick Rubin is deze maand de held in The Alternative. “Iedere maand kiezen we een persoon of band uit de popmuziek met een grote staat van dienst”, zegt Daan. “Dat is de held. Een maand lang hoor je alles over deze persoon of band. Deze maand dus over Rick Rubin. En met al zijn producties wordt de muziek nog lastig kiezen”

The Alternative

The Alternative is het programma met en over alternatieve muziek van Lansingerland FM. Alternatief in de breedste zin van het genre. Je hoort The Alternative op dinsdagavond (20.00 – 22.00 uur) live op Lansingerland FM, op zondag (18.00 – 20.00 uur) in de herhaling. Per ongeluk een uitzending gemist, luister ‘m dan hier terug. Luister je mee?