Berkelaar blijkt tekenaar van “bombriefzakjes”

Regio – De bombrieven die zijn bezorgd bij verschillende bedrijven blijken souvenirzakjes te bevatten met daarop een afbeelding van een Middeleeuws straatje. Wat blijkt: dat is geen tekening van een straatje in Delft, maar het werk van Gerard Vreugdenhil uit Berkel en Rodenrijs.

Hij heeft zelf overigens niets met de bombrieven te maken, zegt hij: “Het zijn gewoon zakjes die overal in Nederland verkocht worden.” Hij maakte de tekening in opdracht van zijn vader, die een papierhandel had. In 1982 maakte hij de tekening op kalkpapier. De tekening beeldt een straatje uit uit de 17e eeuw. “Mijn vader heeft in de tijd gevraagd om een tekening te maken die op zakjes gedrukt kon worden, maar ook op inpakpapier en andere zaken.”

Dat de zakjes nu gebruikt worden voor dergelijke criminele doeleinden, had hij zich eerder niet kunnen voorstellen: “Toen ik mijn eigen tekening op het journaal zag, moest ik toch even twee keer kijken”, zegt hij. De papieren zakjes worden tegenwoordig nog steeds gedrukt door Paardekooper, het concern dat het vroegere bedrijf Vreugdenhil Verpakkingen in 1994 overnam.

De gehele reportage over de tekeningen van Gerard Vreugdenhil is binnenkort te zien op Lansingerland TV en op onze website.