Valentijsdagband Weezer helden in The Alternative

14 juni, Stadspark Groningen: de Hella Mega Tour. Drie Amerikaanse (punk)rockbands op een avond. Fall Out Boy, Green Day en Weezer. Alle drie weten ze al decennia een groot publiek te trekken. In aanloop naar de bijzondere show eert The Alternative een voor een de bands. Na Fall Out Boy afgelopen herfst, is het in februari de beurt aan Weezer.

Harvard

“Een beetje nerdy, zo kan je Weezer het best omschrijven”, zegt Daan de Gelder, presentator van The Alternative. “Ze zijn misschien wel de enige rockband met een frontman die aan Harvard heeft gestudeerd. Ook muzikaal zijn ze wel anders. Je pikt een Weezer-liedje er zo uit.”

Begin van Weezer

Op Valentijnsdag 1992 begint het leven van Weezer. Zanger Rivers Cuomo is de drijvende kracht achter deze oprichting. In 1994 verschijnt het debuutalbum, zonder titel, maar inmiddels bekend als The Blue Album. We zijn inmiddels drie decennia verder en Weezer is er nog steeds. Met dus de Hella Mega Tour, maar er komt ook een nieuw album.

Populair in muziekland

“Weezer is in Nederland eigenlijk niet zo heel bekend”, zegt Daan. “Slechts twee keer hebben ze in de hitlijsten gestaan. En als ze komen spelen is dat meestal in een poppodium. Dat ze nu een grote veld in Groningen vol spelen komt doordat die andere bands er ook bij krijgt. Maar dat een grote band als Green Day er juist voor kiest zijn plaats in de tour te delen met Weezer, geeft wel aan hoe populair de band is in muziekland.”

Helden

“In The Alternative kijken we niet naar hits”, zegt Almer Kamphuis, de andere presentator van The Alternative. “Wél naar kwaliteit en zeker ook naar invloed. Zo kiezen we elke maand helden. Dit is een act, artiest of band die een grote impact heeft gehad. Een maand lang zoekt Daan alles uit over deze helden. In februari is dat dus Weezer.”

Verdiepen in Weezer

“Juist omdat ik Weezer het minste ken van de Hella Mega Tour, vind ik het erg leuk om me in de band te verdiepen”, zegt Daan. “Ik ben benieuwd wat deze band gedaan heeft om zo geliefd te worden onder collega-muzikanten en wat natuurlijk hoe ze klinken. Laat jij je ook verrassen?”

The Alternative

De komende maand hoor je dus alles over Weezer in The Alternative. Op dinsdagavond (20.00 – 22.00 uur) live op Lansingerland FM, op zondag (18.00 – 20.00 uur) in de herhaling. Per ongeluk een uitzending gemist, luister ‘m dan hier terug. Luister je mee?