30-jarige Black Crowes helden van The Alternative

“Als scholier had ik een zomerbaantje als postbode”, vertelt Almer Kamphuis, presentator van The Alternative op Lansingerland FM. “Als ik buiten liep luisterde ik naar opgenomen radioprogramma’s van de legendarisch Mark van den Akker a.k.a Mark in the Dark. Daarin draaide hij op een keer een nummer dat mij meteen raakte. Ondanks de mooie dag, kreeg ik kippenvel. Het nummer? She Talks to Angels van The Black Crowes. Sindsdien heeft die band natuurlijk een speciale plek in mijn leven. Later kwam ik erachter dat The Black Crowes wn ik ok nog eens iets gemeen hebben.”

Shake Your Money Maker 30 jaar

Op 13 februari 1990 verschijnt Shake Your Money Maker, het debuutalbum van de Amerikaanse broers Chris en Richard Robinson. Geïnspireerd door bands als R.E.M. maken de broers alternatieve rockmuziek onder de naam The Black Crowes. “Wie snel rekent, weet dat het dit jaar dus 30 jaar geleden is dat dat debuutalbum uitkwam”, zegt Daan de Gelder, presentator van The Alternative. “Een goede reden voor The Alternative om The Black Crowes uit te roepen tot de Helden van januari. Ook al omdat de band dit jaar na vijf jaar gaat terugkeren op het podium.”

Held

The Alternative kiest elke maand een held, heldin of helden. “Dat is een artiest, band of act die een lange staat van dienst heeft”, zegt Almer. “En een inspiratie is geweest voor anderen. Een maand lang krijgt deze held een podium. Daan duikt in de geschiedenis en we draaien heel veel muziek van de held.” In januari is die held dus The Black Crowes. “Hun comeback en jubileum zijn het haakje waar ik het verhaal aan ophang”, ligt Daan vast een tipje van de sluier op. “Hoe kwam de band tot dat debuutalbum van dertig jaar geleden, hoe groeiden ze door en waarom ging het uiteindelijk mis. En we hopen natuurlijk dat we aan het eind van de maand nieuw materiaal hebben van The Black Crowes, maar dat is niet aan ons.”

The Alternative

De komende maand hoor je dus alles over The Black Crowes in The Alternative. Op dinsdagavond (20.00 – 22.00 uur) live op Lansingerland FM, op zondag (18.00 – 20.00 uur) in de herhaling. Per ongeluk een uitzending gemist, luister ‘m dan hier terug. Luister je mee?

Niet uit elkaar

En wat hebben The Black Crowes en Almer met elkaar gemeen? “Haha, nou ja, ook ik debuteerde in 1990”, zegt Almer. “Deze maand wordt ik namelijk 30 jaar. Gelukkig ben ik tussendoor niet uit elkaar geweest.”