Robots in Lansingerland in Zicht

Lansingerland – In de laatste aflevering van Lansingerland in Zicht van 2019 zijn we op bezoek bij een demonstratie over robots, proeven we de wintersfeer bij een winterfair, denken jongeren mee over gemeentelijke vraagstukken en is John van Ochten uitgedokterd? 


Robotica

In november kwam TU Eindhoven langs in Berkel om leerlingen van de Spectrumscholen in Lansingerland kennis te laten maken met robotisering. Om basisschoolleerlingen te enthousiasmeren zit er nu ICT in de lessen. “Wij hebben een nieuw beleidsplan. Kinderen werken vanaf groep 4 met laptops en er wordt al heel veel met mini robots en 3D printers gewerkt. We kregen de kans om de TU Eindhoven uit te nodigen.” aldus Adriaan van Zanten van de spectrum scholen.

Afgelopen zomer werd de TU Eindhoven kampioen met hun voetbalrobots. Maar hoe werken die voetbalrobots nou?
“De robots hebben alles aan boord. Ze hebben een camera, wieltjes, een computer en daarmee communiceren ze met elkaar. Het enige dat wij hoeven te doen is de knop aanzetten en dan spelen ze geheel autonoom.” vertelt Laura van de TU Eindhoven. En of de robots binnenkort voor de klas staan? Dat gaan we zien. Maar de leerlingen denken van wel.


Winterfair

Kou, gezelligheid en lekker keutelen tussen de verschillende kraampjes. Ruim voor de feestdagen was er in het Bergse Bos de Winterfair. Tijdens deze  tweede editie van de fair zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo is het nu veel kindvriendelijker en meer gericht op shoppen. “Meer kinderactiveiten, meer marktkraampjes en meer foodtrucks. De fair is bedoeld om wat leuks te hebben in een maand dat er net nog geen feestdagen zijn maar wel de eerste koude dagen er zijn.” vertelt organisator Iris Roest.  En wat er bij een winterfair natuurlijk ook niet mag missen is ijskoningin Elsa!


Hackathon

Op 15 november namen leerlingen van Wolfert Bergschenhoek en de Melanchthon Business School in Bleiswijk het gemeentehuis over voor een heuse hackathon. Bij hacken denk je al gauw aan gekraakte websites en gestolen wachtwoorden. Maar dat hoeft niet perse. “De hackathon komt oorspronkelijk van een groot team die iets gaat hacken. Dat concept over hoe na te denken over dingen voor elkaar te krijgen hebben we omgezet in iets positiefs en er voor te zorgen dat jongeren mee gaan denken over de toekomst van Lansingerland.” vertelt Karim Amghar van WijWijs. Creatieve ideeën hebben de 50 leerlingen meer dan genoeg. Met een flinke zak chips erbij wordt er gebrainstormd over verschillende zaken binnen de gemeente. Zo ook de groep van Noah die een jongerenhal wil hebben in de gemeente om bij elkaar te komen. Na de brainstorm sessie moesten de jongeren pitchen voor de jury. En dat er wat met de ideeën van de jongeren wordt gedaan is zeker. “Degene die de pitch wint daar gaan we echt mee aan de slag want ik wil aan de jongeren laten zien dat ze een goed idee hadden, dat er mensen van verschillende invalshoeken naar hebben gekeken en dat ze hebben gewonnen.” aldus wethouder Ankie van Tatenhoven.


Lansingerlandgenoot John van Ochten

Is John van Ochten uitgedokterd? Nee natuurlijk niet. Afgelopen november heeft hij het stokje overgegeven van zijn huisartsenpraktijk, maar bij Excelsior Rotterdam is hij nog steeds de clubarts. Wij volgde hem tijdens zijn bezigheden bij de voetbalclub.