Burgemeester als crimefighter: ‘Dan ook de bevoegdheden’

Van burgemeesters wordt steeds meer verwacht dat ze de misdaad tegengaan, maar daar hebben ze de instrumenten helemaal niet voor.

“Traditioneel gaat de burgemeester over de openbare orde en het Openbaar Ministerie over de bestrijding van criminaliteit. Daar zie je langzaam een verschuiving in”, zei burgemeester Pieter van de Stadt zaterdag bij Radio Rijnmond. “Maar wij hebben helemaal niet de bevoegdheden en instrumenten om die verschuiving voor elkaar te krijgen. Dat baart mij zorgen.”

Burgemeesters hebben bijvoorbeeld geen zeggenschap over de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). “Dat zijn de organisaties die bij uitstek in staat zijn criminaliteit te bestrijden. Over die organisaties gaat de burgemeester helemaal niet.”

Dat moet anders, vinden ook tweehonderd collega-burgemeesters. “We zien dat er vanuit Den Haag te lang is weggekeken. Wij zijn een gemeente die groeit en met groei komen meer inwoners. Met meer inwoners komen dus ook criminelen binnen. Daarin zijn wij geen uitzondering”, zegt de burgemeester.

Burgemeester Pieter van de Stadt werd geïnterviewd op initiatief van deze omroep in het programma Zaterdagmiddag LIVE, een samenwerking tussen RTV Lansingerland, Exxact Barendrecht, RTV Albrandswaard en Rijnmond. Je hoort Zaterdagmiddag LIVE elke zaterdag tussen 12 en 14 uur op Rijnmond en de samenwerkende lokale omroepen.

Bron: RTV Rijnmond