Wandelende kunstwerken in Kunstwerk

In de 31e uitzending van Kunstwerk ben ik op bezoek op het atelier van Lichel van den Ende, een bijzondere kunstenaar met heel bijzondere “wandelende” Kunstwerken.

Lichel was de openingsact aan het voorbereiden van het 25-jarig lustrum van de Kunsttoer in Lansingerland. Lichel werkt onder andere met thema’s als vergankelijkheid, verspilling en de natuur. De performances zijn van tevoren bedacht en uitgewerkt in bijzondere kunstwerken, doch op het laatste moment kan het zijn dat Lichel toch de regie verandert, omdat het anders voelt, of anders loopt.

In een “tipje van de sluier” voor de Kunsttoer 25 jaar, laat Lichel mij zien en ervaren, ik mag zelfs een paar “kunstwerken” aanpassen … Het voelt heel bijzonder als je de kunstwerken “aantrekt”. Het gewicht is goed verdeeld over je schouders. Dat moet ook wel als je er kilometers mee moet lopen.

De Kunstwerken van Lichel zijn moeilijk uit te leggen in woorden. De performances van Lichel van den Ende moet je zien, ervaren, voelen en beleven. Een heel bijzondere Kunstenaar.