TOGB wint van Berkel

TOGB (zo) 1 – cvv Berkel 1 (1-0) 2-1

Onder nazomerse omstandigheden stond de derby tussen TOGB (zo) en cvv Berkel in de laatste bekerwedstrijd van ronde 1 van de KNVB-beker op het programma. Op het Hoge Land was een plek in de volgende ronde voor beide teams nog mogelijk. TOGB had de betere papieren, maar bij winst had ook cvv Berkel nog de kans op door bekeren. Berkel trainer Jan van der Lugt had zijn team goed voorbereid op het treffen met buurman TOGB (zo) 1. Vooraf gaf de oefenmeester aan, niet te verwachten dat zijn elftal het resultaat van vorig seizoen, 0-7 winst, kon herhalen. Collega oefenmeester Ermes had na de oefenwinst op Brielle van afgelopen dinsdag (5-0), zijn team vertrouwen zien tanken. Bovendien kon Ermes indien het niet zou lopen vandaag aan TOGB kant,  terugvallen op een sterk bezette bank.
In de eerste helft was het tempo niet al te hoog. cvv Berkel was een groot deel van de eerste 45 minuten de slimmere ploeg. Door het hoog druk zetten, kwam TOGB niet in haar spel. Van der Lugt zag alleen dat de rechter flank de achilles hiel van het team was. Rechts back Ammerlaan had de handen vol aan Martin La Cruz en Merick Heintjes die er regelmatig in slaagde de back te passeren. Routinier Pieter van de Bruggen was dan paraat om de TOGB aanvallers te stoppen. Aanvallend speelde Jos Buitenhuis een prima eerste helft, maar scoorde niet. De Berkelse aanvaller, die een aantal jaren geleden ook een jaar de kleuren van TOGB verdedigde, was de gevaarlijkste cvv aanvaller. Gelukkig voor TOGB was sluitpost Stijnman in vorm. De inzetten van Buitenhuis werden dan ook door de TOGB doelman onschadelijk gemaakt. Aan de andere kant moest Ken Stigt één keer de bal uit het doel halen. Na een uitstekende aanval stond Rob Gerritsma op de juiste plaats om de voorzet van Leroy Zwarteveld binnen te schieten, 1-0. Stigt zag kort na de 1-0 een door hem gekeerde inzet op de lat belanden, waardoor het halverwege 1-0 voor TOGB stond.
De tweede helft was nog maar net begonnen toen Leroy Zwarteveld aanlegde voor een schot op doel. Doelman Ken Stigt had geen antwoord op de inzet van de TOGB middenvelder die zijn schot in de verre hoek zag verdwijnen, 2-0. TOGB had aan het begin van de tweede helft de overhand. Het leek een kwestie van tijd voor het team van Ermes de genade klap uit zou delen. Een schot van net buiten de zestien van Bakker werd door Stigt gestopt. Heintjes dook op in de zestien maar weer was het oud TOGB’er Stigt die de inzet kon keren. De mooiste redding van de Berkelse doelman was op een schot van Damiano Vaudo. Vaudo schoot van dichtbij in de korte hoek, maar zag Stigt met een reflex de bal naast de paal duwen, Nadat cvv Berkel via Freek van der Velden die geklungel in de TOGB verdediging af kon straffen. Van der Velden verschalkten Stijman met een lob, nadat hij de bal had opgepikt bij het centrale duo van TOGB, 2-1. TOGB was na de aansluittreffer van Berkel de controle over de wedstrijd kwijt. Berkel had echter niet de scherpte om de 2-2 binnen te schieten. Aan de andere kant had TOGB pech. Inzetten van Urbanus en Bakker spatten uiteen op het aluminium.
Beide teams eindigde de wedstrijd met 10 man. Eerst kreeg Gerritsma rood voor gehouden van scheidsrechter Jhamai. De TOGB spits was te laat met een verdedigende actie en raakte met zijn ingreep zijn tegenstander. Normaal is een dergelijke overtreding goed voor geel, maar de leidsman gaf rood aan Gerritsma die mocht inrukken. Nog geen minuut later ging Bakker op avontuur. Doelman Stigt kwam zijn doel uit en raakte Bakker stevig in een poging bij de bal te komen. Geel was het gevolg van de actie, waar een andere kleur ook zo maar had gekund. De vrije trap die volgde werd door Urbanus op de paal geschoten. In blessure tijd zag ook Berkel aanvaller Tim van der Vorm de rode kaart. Van der Vorm raakte in een duel Jay Zandbergen en mocht gaan douchen van scheidsrechter Jhamai.
Door de overwinning bekert TOGB verder. Het team van Ermes eindigde op plek 1 in poule 34. Oliveo was op eigen veld in het treffen met Neptunus-Schiebroek de bovenliggende partij en won met 4-1 De Pijnackenaren zijn toch uitgeschakeld en zien Neptunus Schiebroek doorbereken op basis van het doelsaldo.
TOGB: Stijnman, Vaudo, Urbanus, Wichen, Assaih, La Cruz (De Kock), Gerritsma, Heintjes, Zwarteveld(Zandbergen), Sousa, Den Uijl (Bakker)
Berkel: Stigt, Ammerlaan, Rensink, De Winter (Van der Vorm),Van der Velden, Van Leeuwen (Van der Stoep), Gorter, Van den Dool (Abel), Van der Brengen, Buitenhuis, Buitenhuis