Gedachtenspel woensdag 4 september: Martha Nussbaum en de waarde van emoties

Een van de grootste filosofen van onze tijd is ongetwijfeld Martha Nussbaum. In Upheavals of thought: The intelligence of emotions (2001) bepleit zij een andere kijk op emoties. Dit werk wordt algemeen beschouwd als haar meesterwerk en staat nu al te boek als een klassieker. Emoties zijn volgens Nussbaum geen onberedeneerde krachten of domme lichamelijke bewegingen. Integendeel, ze zijn intelligent en zonder hen is ons denken krachteloos.

Maar emoties vertroebelen toch ons denken? Nee, zegt Nussbaum, mensen die geen emotie voelen, kunnen weliswaar alles zien, maar niet tot handelingen komen. Zij beseffen niet wat belangrijk is. Nussbaum stelt dat emoties ons handelen sturen.

Het werk van Nussbaum is het thema van Gedachtenspel vanavond. We zullen dan ook stilstaan bij haar opvattingen over liefde, de staat van het onderwijs en religieuze intolerantie. We beginnen om 20:00 uur vanavond.

Frans Wulffele