Joy Division in september helden van The Alternative

15 juni 1979 verschijnt Unknown Pleasures, het debuutalbum van een Britse rockband Joy Division. De goede rekenaar weet dat het dit jaar 40 jaar na die release is. Tel daarbij op dat de opvolger van Joy Division vorige maand op het festival Lowlands speelde en je begrijpt dat er voor The Alternative genoeg reden is om Joy Division tot helden uit te roepen.

Duister

“Duistere muziek en een al even duister verhaal; dat is Joy Division in het kort”, zegt Almer Kamphuis, presentator van The Alternative. “Ze zijn door tragische omstandigheden niet verder gekomen dan twee albums. Maar die hebben wel een onuitwisbare indruk achtergelaten. En dat is best knap, omdat destijds de écht grote doorbraak nog moest komen. Aan de vooravond van hun eerste Amerikaanse tour ging het mis.”

Wereldhit

Daan de Gelder is bij The Alternative degene die onderzoekt doet naar de helden. Hij vertelt over Joy Division: “In het begin lijkt het het klassieke verhaal van een nieuwe band. Jonge honden die een succesvol debuutalbum uitbrengen. Daarna een wereldhit scoren en ook slagen voor de altijd-moeilijke-tweede-album-test.” Maar dan gaat het mis. “Dat is alleen de buitenkant”, zegt Daan. “Muzikanten zijn ook mensen. En frontman Ian Curtis kon dat nieuwe leven niet zo goed aan. Op zijn 23e maakte hij een einde aan zijn leven. Hoe die tot die ultieme daad is gekomen: dat is wat ik onderzoek deze maand.”

Control

Ondanks het plotse overlijden van de frontman, is de plaats van Joy Division in de geschiedenis groter. “Anton Corbijn vond inspiratie in het verhaal van Ian Curtis”, zegt Almer. “Corbijns film Control vertelt het verhaal van Curtis.” En ook muzikaal vindt de band nog altijd grondslag. “Niet alleen omdat de overige leden van Joy Division door zijn gegaan als New Order. Ook veel andere bands zijn schatplichtig aan Joy Division. Interpol, bijvoorbeeld. Maar zeker ook Editors.”

Helden

Met zo’n stormachtige carrière, een jarig album en zoveel  schatplichtigen, mag Joy Division met recht Helden worden genoemd. “In september vertel ik alles over Joy Division in The Alternative”, zegt Daan. “En je hoort veel van hun muziek. Welke plaat moeten we zeker draaien?”

The Alternative

Joy Division hoor je dus heel september in The Alternative, omlijst met hun muziek. Dat in combinatie met de meest actuele alternatieve tracks van dit moment en de fijnste classics van alle tijden. Op dinsdag- en zondagavond op Lansingerland FM, of altijd via de website.