Linkin Park helden van The Alternative

“Ik schrok behoorlijk op 20 juli 2017”, zegt Almer Kamphuis van The Alternative, het programma voor alternatieve muziek op Lansingerland FM. “Omdat hij nog relatief jong was en bovendien was er net twee maanden een nieuw album uit. En toen kwam dat nieuws dat Chester Bennington, zanger van Linkin Park, een einde aan zijn leven had gemaakt.” Later deze maand (juli) is dat twee jaar geleden, daarom eert Lansingerland FM Bennington deze maand: Linkin Park zijn de helden in The Alternative

Zanger en MC

“Iedere maand duiken we in de geschiedenis van een artiest, groep of band met een lange staat van dienst”, legt Daan de Gelder van The Alternative uit.  “Dat zijn onze Helden. Je hoort natuurlijk veel van hun muziek en de bijzondere verhalen. Van de tijd voor hun doorbraak tot hun laatste wapenfeit.” Is dat een bijzondere geschiedenis, in het geval van Linkin Park? “Het is wel een bijzondere band. Een rockband waarin een zanger en een MC beide frontmannen zijn”, zegt Almer. “En voor de rest moet je maar luisteren, haha.”

In The End

“Je kunt de invloed van Linkin Park denk ik moeilijk negeren”, gaat Daan verder. “Een alternatieve band die met In The End een nummer schreef dat zelfs bijna elke popliefhebber kent. En later werkten ze zelfs samen met Jay Z. Wat dan weer een echte cross-over was.” Almer vult aan. “Die samenwerking was in de tijd dat mash-ups populair waren. TV-zender MTV zette twee acts bij elkaar en zij lieten dan twee nummers samensmelten. Linkin Park en Jay Z gingen nog een stap verder en maakten een heel album samen. In the end gingen ze weer hun eigen weg.”

Stone Temple Pilots

Almer bedenkt nog een voorbeeld van de invloed van Linkin Park. “Zowel zanger Chester Bennington, als MC Mike Shinoda hebben verschillende projecten naast Linkin Park gedaan. Shinoda’s groep Fort Minor scoorde nog een hit met Where’d You GoBennington was een tijdje de frontman van Stone Temple Pilots. Kortom: hun staat van dienst reikt verder dan Linkin Park.”

Heel anders

In juli hoor je dus op Lansingerland FM alles over de staat van dienst van Linkin Park. “Dan ga je ook hun ontwikkeling horen”, verklapt Daan. “Want hun laatste albums klinkt heel anders dan In The End.”

The Alternative

The Alternative vertelt je de hele maand juni al die verhalen over Billy Talent, omlijst met hun muziek. Dat in combinatie met de meest actuele alternatieve tracks van dit moment en de fijnste classics van alle tijden. Op dinsdag- en zondagavond op Lansingerland FM, of altijd via de website.