Jarig The Alternative: eindelijk alternatieve muziek op de radio

Feest! The Alternative is jarig. Op 12 juni 2018 was het programma voor alternatieve muziek voor het eerst op RTV Lansingerland. Op de dag van de verjaardagsuitzending staan we daar even bij stil.

The Alternative is een programma van Almer Kamphuis, Daan de Gelder en Yvette Gabler. “Wij misten op de radio de muziek die wij leuk vinden”, vertelt Almer. “Dus besloten we die zelf te gaan draaien. Klinkt kort door de bocht? Het is wel de basis van het programma. We gaan bij elkaar zitten en bespreken waar we zin in hebben om te draaien.”

Wapenfeit

Voor Yvette en Almer is het programma dat een jaar geleden startte niet hun eerste wapenfeit voor RTV Lansingerland. Yvette maakt ook deel uit van het team van Het Magazine. Almer presenteerde jarenlang De Kast van Kamphuis. “Ook daar hoorde je al veel alternatieve muziek in”, zegt Almer. “Maar het was nog niet zo scherp als The Alternative.”

Voor Daan was het maken van radio nieuw. “Vooral omdat ik op de radio altijd alleen maar muziek hoor die ik niet leuk vindt”, zegt Daan. “Almer en ik zijn vrienden en hij overtuigde mij dat ik juist daarom perfect paste bij The Alternative.”

Eigen inbreng

Drie mensen die elkaar vonden in een liefde voor alternatieve muziek. “Maar we hebben allemaal onze eigen inbreng”, zegt Yvette. “ “De vaste rubrieken verdelen we onderling. Voor mij is dat een Meet & Greet; iedere week stel ik een onbekende artiest aan je voor.” Geen toeval dat Yvette dat doet, zo vult Almer aan. “Zij werkt voor een muziekuitgeverij en kent veel artiesten persoonlijk. Daarom heeft Yvette als eerste door wat er speelt.” Daan zorgt voor een speciaal genre. “Ik hou van gitaren”, legt Daan uit. “Zeker ook de metal en hardrock. Dus ik zorg elke week voor minstens een van dat soort platen.”

Volgende stap

Zo komt er al een jaar lang wekelijks een programma dat een podium biedt aan alternatieve muziek. “Fijn, dat het gelukt is zo’n show neer te zetten”, zegt Almer. “Maar nu de volgende stap. Ik wil graag nog meer liefhebbers van alternatieve muziek aan ons binden. Er is deze zomer elke week wel een uitverkocht festival met precies de muziek die wij ook draaien. Het zou supertof zijn als al die festivalgangers naar The Alternative gaan luisteren.”

 

The Alternative hoor je elke dinsdag vanaf 20.00 uur op Lansingerland FM. Herhaling: zondag 18.00 uur. Meer informatie vind je hier.