Stichting Roparun verhoogt de kwaliteit van palliatieve zorg

In de uitzending horen we Ton van den Bosch, projectleider verkeer bij de Stichting Roparun. Hij draagt een grote verantwoordelijkheid, zeker door de huidige omvang van de Roparun. Op de vraag van Hans wat Ton beschouwt als het belangrijkste, is de laatste zeer duidelijk: de mensen moeten volop genieten van de ambiance. De Roparun is altijd weer een mooi en ontroerend moment en brengt de mensen bij elkaar.

Hans en Mathijs waren bij de teampresentatie van de Roparun 2019 in het Luxortheater in Rotterdam. De interviews die Hans daar gedaan heeft, horen jullie tijdens de uitzendingen. Na deze presentatie zaten Hans en Mathijs nog even op het terras en daar ontmoetten zij een team uit Antwerpen, onder de naam ‘Antwerpen by Night’.

Alexandra Tempelaars is met het team meegekomen. Alexandra, van oorsprong Nederlandse en al twaalf jaar wonend in Antwerpen, vertelt wat zij voor de Roparun doet. Tijdens de Roparun komen de team altijd rond middernacht Antwerpen binnen. Dan zijn er weinig mensen om de teams te begroeten, Antwerpen slaapt op dat moment. Alexander spant zich in om ook op dit tijdstip iets te organiseren en de teams stellen dat zeer op prijs.

Stichting Roparun geeft een publicatie uit waarin we een mooie column lezen van Sander de Hosson, longarts en lid van het Comité van Aanbeveling Stichting Roparun. Sander beschrijft een zogenaamd koppelbed, geleverd voor thuiszorgsituaties door Roparun. In een dergelijk bed kunnen terminale kankerpatiënten weer samen met hun kinderen liggen. Op de bank in de woonkamer bijvoorbeeld is dat door de ernst van de ziekte niet meer mogelijk. De intimiteit en de warmte die zo lang weg waren door de ziekte, keren op die wijze weer terug. Op die wijze draagt Roparun bij aan een waardig, humaan en betekenisvol levenseinde.