De Roparun een gezegend evenement

De tweede avond van de Roparun. In de studio kunnen we ons geen beter duo voorstellen dan Arthur en Youri, geboren radiomakers en een tikkeltje gek, om de avond in te leiden. Ze blijven bij ons tot 22:00 uur. En ze geven aan dat ze rustig nog de nacht in hadden willen gaan. Wij vinden dat ook een prettige gedachte, maar we weten inmiddels dat we voor de nacht voortreffelijke mensen hebben.

De oplettende luisteraar en lezer weet dat Arthur en Youri een aantal nieuwe uitdagingen hebben bedacht: Cornel moet meedoen aan een uitruil en de heren willen zien met welk item hij gaat eindigen. Daarnaast gaan ze vanavond een karaoke-competitie aan met de teams die wij volgen. Wie kan het beste meezingen?

Een gesprek met Menno Been van team Jatogniettan. Ze lopen weliswaar wat achter op de prognose, maar het team is vol goede moed en kwijt zich voorbeeldig van zijn taak. Menno geeft aan dat de prognose tamelijk willekeurig gekozen wordt en niet altijd rekening houdt met lokale en actuele factoren. Het belang daarvan moet niet overschat worden.

Arthur vraagt zich af of het team zich voorbereidt op het heuvelachtige terrein. Dit is niet het geval, zegt Menno, niet uit onwil, maar in Nederland moeilijk te realiseren. Ons land is zeer vlak. Bovendien ontbreekt het aan tijd. Menno benadrukt dat het team logistiek voortreffelijk ondersteund wordt door vier chauffeurs.

Cornel komt erin, maar met Bastiaan achter het stuur is dat een risico. Cornel beschrijft hoe de mensen langs het parcours de Roparun beleven. Zo spreekt hij een pastoor die elk jaar de deelnemers voorbij ziet komen. Kleurrijk en boeiend, de Roparun.

Arthur wil uiteraard weten wat voor items er geruild zijn. Er blijkt sprake te zijn van een ‘zeemanstas’, bij wijze van spreken. Tijdens de Ropuran krijgen we van onze verslaggevers te horen dat er in het Vlaamse land op sommige plaatsen carnaval gevierd wordt.

De Roparun is een evenement met verrassende en ontroerende gebeurtenissen. Jullie zijn er van dichtbij getuige van.