Rotaryclub organiseert achtste sponsorloop Lansingerland Wandelt voor Water

Woensdag 20 maart aanstaande, op de internationale Wereldwaterdag, organiseert Rotary Lansingerland de achtste editie van het evenement Lansingerland wandelt voor water. Bijna 500 leerlingen uit groep 7 en 8 van zes basisscholen in Lansingerland doen hieraan mee. Met 6 liter water op hun rug leggen zij een parcours af van 6 kilometer door het recreatiegebied van het Hoge Bergse Bos. Start en finish zijn bij locatiesponsor Outdoor Valley in Bergschenhoek. Burgemeester Van de Stadt lost het startschot om 09.45 uur. De scholen die dan dapper stappen zijn de Acker, Groene Hoek, Anne Frankschool, Gouden Griffel, Prinses Máximaschool  en de Klipper. De Klipper is nog bezig met een fantastisch project, waarvan de opbrengst ook ten goede komt aan Wandelen voor Water.

 

“We zijn heel blij met het grote aantal leerlingen dat zijn beste beentje voorzet. Dit is een record. We verwachten een groot bedrag op de cheque uit te schrijven. Zeer waarschijnlijk meer dan het bedrag van € 9.000 van vorig jaar”, aldus Hans Bucher, coördinator van dit evenement. “Evenals de voorgaande jaren werken we samen met ontwikkelingsorganisatie Simavi. De opbrengst van deze sponsorloop is bestemd voor schoon drinkwater en wc’s voor scholen in Tanzania en Oeganda. Het evenement heeft een educatief deel dat bestaat uit een gastles op school over verschillen en overeenkomsten in watergebruik in Nederland en ontwikkelingslanden. Daarna komen de leerlingen in de benen, namelijk6 kilometer lopen met 6 liter water op je rug om zo de dagelijkse praktijk voor veel kinderen in Afrika te ervaren.”

 

Vóór het wandelevenement verzorgen Rotaryclubleden een les over het belang van schoon water en hygiëne ter voorbereiding op de sponsorloop. Vooraf zamelen de leerlingen geld in door zich te laten sponsoren door vrienden, buren, bekenden en familie. “Schoon water, het lijkt zo gewoon, maar voor kinderen in minder welvarende landen is een kraan met schoon water thuis of op school niet vanzelfsprekend,” zegt Petra den Boer, de huidige voorzitter van Rotary Lansingerland en vanaf het begin een van de enthousiaste steunpilaren van deze sponsorloop in Lansingerland. “Er zijn vele dorpen met een gebrek aan schoon water en slechte sanitaire voorzieningen. Veel scholen hebben zelfs helemaal geen wc’s. Het gemis aan hygiëne veroorzaakt ziektes met als gevolg kindersterfte en schooluitval. De opbrengst van deze sponsorloop brengt hierin verbetering door hulp te bieden, zoals de bouw van wc-blokken en door het geven van lessen in hygiëne aan schoolkinderen en de lokale gemeenschap. Rotary Lansingerland draagt hieraan graag bij.”

Meer weten over Lansingerland wandelt voor water? Kijk dan op: www.rotary-wandelenvoorwater.nl

Foto: Lansingerland Wandelt voor Water