Verkiezingsdebat Provinciale Staten Zuid-Holland 2019 van de samenwerkende omroepen

Woensdag 13 maart organiseert RTV Lansingerland samen met RTV Rijnmond en enkele lokale omroepen het Provinciale Staten verkiezingsdebat Zuid‑Holland 2019. De radio-uitzending start om 20 uur en zal live worden uitgezonden bij ATOS RTV, Omroep Hoeksche Waard, RTV Slogo, Omroep Zuidplas, RTV Papendrecht, Lansingerland FM en Radio Rijnmond. Het debat zal worden gevoerd vanuit café ’t Pakhuys in Rotterdam-Delfshaven.

Het debat zal geleid worden door Nathalie van Suylekom van RTV Lansingerland samen met Ruud de Boer van Radio Rijnmond. De grote partijen nemen allemaal deel aan het debat en ook enkele kleine en specifieke provincie partijen schuiven aan.

“We hebben onderwerpen en stellingen die uit het uitzendgebied komen van de meewerkende omroepen”, zegt Marc de Boer. Hij is de hoofdredacteur bij RTV Lansingerland en coördinator van het debat. “Door juist veel contact te zoeken met instanties in het gebied Groot Rotterdam en omliggende gemeenten hebben we een mooi palet van onderwerpen die een breed publiek zal herkennen. En natuurlijk besteden we aandacht aan thema’s die door de hele provincie spelen.”.

Cornel van der Heiden, teamleider radio RTV Lansingerland en eindregisseur van het debat vult aan: “We maken in totaal 2 uur radio en het eerste uur is vooral informatief. We hebben diverse gasten en interviews die meer inzicht geven in wat de provincie doet en waarom de Provinciale Statenverkiezingen belangrijk zijn. Verkiezingen zijn altijd belangrijk maar ook aan de opkomst van de afgelopen jaren kan je zien dat de mensen minder hebben met deze verkiezingen of minder bekend zijn met wat het middenbestuur nou precies voor ze doet.”

Het initiatief om samen het debat te organiseren kreeg vrij snel momentum en resulteerde in  de samenwerking met verschillende omroepen. Daardoor was een uitzending vanuit de studio in Lansingerland of het gemeentehuis niet meer de meest voor de hand liggende locatie. De keuze is gevallen op het centraal gelegen café ’t Pakhuys in Rotterdam-Delfshaven. Al is die keuze niet helemaal uit de lucht komen vallen. “In een café is iedereen welkom, alle stromingen en alle bevolkings- en beroepsgroepen. Zeker in dit café hier in Delfshaven” aldus de uitbater Erik Wellen. “Het is dus bij uitstek een plek om te debatteren wat we dus ook vaak doen hier. Daarnaast staat dit etablissement op een wel heel bijzondere locatie en daar gaan we volgend jaar veel aan doen. Maar daar vertellen we woensdag meer over.”.

Het debat is vrij toegankelijk maar vol is vol. Er kunnen maar een beperkt aantal mensen in het café. Het debat vangt woensdag 13 maart aan om 20 uur en duurt tot 22 uur.