Uitwijken naar kunstgras verplicht.

Standaard mannenteams die uitkomen in de 1e klasse en lager met een goedgekeurd kunstgrasveld zijn vanaf 25 januari 2019 verplicht uit te wijken naar kunstgras bij een incidentele afgelasting van het hoofdveld (natuurgras). De KNVB probeert hiermee de verschillen tussen het aantal gespeelde wedstrijden in de competitie zo klein mogelijk te houden zonder dat er nog meer midweekse wedstrijden moeten worden ingepland.

Verenigingen die niet willen uitwijken, hebben op dit moment vaak al een achterstand opgelopen en het is niet eenvoudig om dit gelijk te trekken. Het aantal beschikbare inhaalmomenten is immers beperkt. In de periode van het weekend van 3 en 4 februari tot en met 4 en 5 mei staan er elke week competitieprogramma’s gepland. Om de competitie eerlijk te laten verlopen, is bovendien het streven om de laatste twee programma’s gelijktijdig te laten spelen. De publicatie van 3 december over kunstgras komt hierbij te vervallen.

Bevoegdheid

Met de verplichting wijkt de KNVB af van de regeling ‘uitwijken naar kunstgras door eerste elftallen mannen veldvoetbal bij gedeeltelijke afgelasting’ in het Handboek Competitiezaken amateurvoetbal 2018/’19. De KNVB heeft echter de bevoegdheid om in te grijpen om daarmee de competitie tot een goed einde te kunnen brengen.

Verenigingen die de veiligheid van spelers en publiek niet kunnen garanderen op het kunstgrasveld, zijn verplicht dit voor 1 februari 2019 te melden bij het organiserende district. Uiteraard met opgave van reden. De KNVB verzoekt de vereniging deze informatie intern te verspreiden en ook de consul te informeren. Deze regeling is niet van toepassing voor de elftallen uitkomende in de landelijke Tweede en Derde divisie en Hoofdklasse mannen.

Bron: KNVB