New wave, postpunk en metal op maandagavond

In Harde noten stemmige tonenvan maandag 5 november a.s. vervolgen we onze reis door het muzikale landschap van de jaren ’80 van de vorige eeuw. We zien de contouren opduiken van de grunge in Seattle en staan stil bij een aantal nieuwe stromingen zoals ‘shoegazing’ en ‘no-wave’, die laatste vindt haar oorsprong in New York.  Dat alles en meer in Harde noten stemmige tonen

Een van de bands die we eren morgenavond, is Siouxsie and the Banshees. Peter Hook van Joydivision stelt dat zij ‘de belangrijkste inspiratiebron voor ons waren’. Thom Yorke van Radiohead beslist na het zien van deze band in 1985 zelf muzikant te worden. De broertjes Reid van The Jesus and Mary Chain noemen het album Kaleidoscope als een van hun favorieten aller tijden. Siouxsie is een voorbeeld voor zangeressen, in een sterk door mannen gedomineerde wereld.

De meeste metalpioniers zijn Engelse bands zoals Black Sabbath, Iron Maiden en Judas Priest en Amerikaanse bands als Metallica en Slayer volgen hun pad. We horen morgenavond een band, Exodus, die de positie van de twee laatstgenoemden had kunnen innemen, maar door controverse een nu als klassiek bekend staand album pas later kon uitbrengen. Buiten Engeland en Amerika is de metal ook springlevend. Morgenavond gaat u luisteren naar een Duitse metalgigant: Kreator. Zij leveren in de loop van de jaren ’80 een aantal onvervalste klassiekers op het gebied van de thrashmetal af.

Frans Wulffele