Griezelpuzzelspeurtocht en Halloween parade

Het spookte in het centrum van Berkel en Rodenrijs op vrijdagavond 26 oktober. Een horde heksen, duivels, zombies en andere engerds maakten de straten van het centrum onveilig. Dappere kinderen gingen langs verschillende winkels voor een griezelspeurtocht voor het winnen van een prijs en om snoepjes te krijgen.

Op verschillende plaatsen in het centrum werden lugubere toneelstukken opgevoerd door Theatergroep Vlammen. Bijvoorbeeld een rijdende doodskist met een nog levend persoon die probeert te ontsnappen. In een zijstraatje stond een heuse galg waar acteurs zogenaamd werden opgehangen. Brrr. De percussieband HerrieMennie trok door de straten als horror-fanfare om de bezoekers van muziek te voorzien. De winkels die meededen aan het evenement hadden allemaal een eigen unieke Halloween aankleding. Er werd gebruik gemaakt van tenten, kooien en bij de slager een zelfs echte koeienschedel. Medewerkers waren net zo griezelig gekleed en deden hun best om bezoekers de stuipen op het lijf te jagen.

Eigen initatief

Het spookachtige evenement is een initiatief van de winkeliersvereniging van Berkel en Rodenrijs.  Ruim achtentwintig winkels deden mee om er een gruwelijk-goed feest van te maken. Voorzitter van de winkeliersvereniging  Ronald Vedder: ‘Feesten en activiteiten zoals een Halloween feest zorgen voor gezelligheid én promotie van het winkelcentrum. Het brengt mensen bij elkaar. Er wordt niet per se meer omzet gedraaid door de winkels maar het trekt mensen van binnen- en buiten Berkel en Rodenrijs aan. Bij een groter familiefeest als Sinterklaas geeft de gemeente een financiële bijdrage. Een feest zoals Halloween of Pasen is iets wat volledig tot stand wordt gebracht op eigen initiatief van de winkeliers hier in Berkel.’

Waar komt Halloween vandaan?

Halloween is van oorsprong een Keltisch feest genaamd Samhain. In Ierland en Groot-Brittannië vierden Keltische stammen de datum 31 oktober als een oudejaarsdag. De afsluiting van een jaar en het begin van een nieuwe op 1 november. De Kelten geloofden dat op de dag van Samhain, zielen van de doden een bezoek kunnen brengen aan Aarde. Daarbij was het ook mogelijk voor kwaadaardige wezens om de levenden te bezoeken. Naar alle waarschijnlijkheid komt hier de traditie vandaan om jezelf te verkleden als een griezel om de echte monsters weg te jagen.

Foto met dank aan de winkeliersvereniging Berkel en Rodenrijs