College wil 132 flexwoningen bouwen in Berkelse Noordpolder

16 september 2024
 

Het college van Lansingerland wil 132 flexwoningen bouwen in de Berkelse Noordpolder. Dit voorstel werd afgelopen donderdagavond besproken tijdens de raadscommissie Samenleving. De locatie is volgens het college ideaal, mede dankzij overleg met omwonenden, de pachter en de grondeigenaar. De ontsluiting van de locatie voor autoverkeer via het noorden is een belangrijke verbetering, omdat dit de druk op de nabijgelegen Edelsteenbuurt vermindert.t

Van de geplande 132 woningen worden er 54 gereserveerd voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Lansingerland streeft ernaar om in totaal 300 Oekraïners tijdelijk onderdak te bieden. Daarnaast zijn de overige flexwoningen bedoeld voor spoedzoekers die dringend op zoek zijn naar huisvesting. Het beheer van de woningen zal in handen komen van woningcorporatie 3B-Wonen.

Het college hoopt dat een deel van de bouwkosten, die zijn geraamd op 6,5 miljoen euro, wordt gedekt door een rijksbijdrage van 2,6 miljoen euro. Dit zou betekenen dat de bouwkosten per woning rond de 50.000 euro liggen. De flexwoningen zullen vijftien jaar blijven staan, wat in lijn is met de afschrijvingstermijn van dit project.

Voorbeelden uit het verleden
Het voorstel bouwt voort op een eerdere succesvolle realisatie van 132 flexwoningen aan de Sporthoeklaan in Bergschenhoek. Dit project werd goed ontvangen en leidde zelfs tot een nominatie voor een prijs. Het college ziet dit als een sterke basis om nu ook in de Noordpolder aan de slag te gaan.

Politieke steun en verdeeldheid
Hoewel het voorstel brede steun geniet van fracties als PvdA, GroenLinks, D66 en Wij Lansingerland, is er nog geen raadsmeerderheid. ChristenUnie, VVD en CDA hebben zich kritisch opgesteld, vooral met betrekking tot de financiële haalbaarheid van het plan. Ook Leefbaar 3B heeft aangegeven zich nog te willen beraden op hun definitieve standpunt. Het lijkt erop dat een amendement over de financiële randvoorwaarden en de vereiste goedkeuringen van het rijk en de provincie tijdens de komende raadsvergadering zal worden ingediend.

Provinciale goedkeuring nog een vraagteken
Het college heeft nog niet de volledige goedkeuring van de provincie voor de bouwplannen. Er wordt nog overleg gevoerd over de tijdelijke huisvesting in de Noordpolder, en een formele toetsing moet nog plaatsvinden. Hoewel de provincie waarschijnlijk akkoord gaat met de tijdelijke opvang van Oekraïners, is er nog onduidelijkheid over de woningen voor spoedzoekers.

Vervolg van het debat
Het debat over de flexwoningen zal worden voortgezet tijdens de raadsvergadering van 26 september. Het is op dit moment nog onduidelijk of het voorstel een meerderheid zal behalen, maar de steun van diverse fracties en de duidelijke beantwoording van portefeuillehouder Pieter van de Stadt geven het plan goede vooruitzichten.

Foto: Pixabay