De bijzondere verhalen van Billy Talent in The Alternative

Het is gewaagd om je band talent te noemen, dat legt nogal wat druk op om het waar te maken. “Billy Talent is dat gelukt”, zegt Daan de Gelder, dj van The Alternative op Lansingerland FM. “Sterker, ze hebben veel talent geïnspireerd. Daarom staat Billy Talent deze maand centraal als de Helden in The Alternative.”

Pezz

Misschien dat de vier jonge jongens die in het Canadese Ontario samen een bandje vormen, zelf ook vonden dat de naam talent wat opschepperig was. Ze beginnen hun band in 1993 namelijk onder de naam Pezz. Het debuutalbum verschijnt ook met die naam op de cover. “Er was al een band met die naam”, vertelt Daan. “In 2001 dreigde die andere Pezz met een rechtszaak.” Toen besloten de Canadese jongens hun naam te veranderen naar Billy Talent.

Punkrock

“De rest is geschiedenis”, vertelt Daan verder. Hij is de punkliefhebber van The Alternative en kent Billy Talent zodoende door en door. “Sinds de naamsverandering behoren ze tot de toonaangevende bands binnen het punkrockgenre. Zo hebben ze onder meer zes nummer 1-hits gescoord in de rocklijsten en vele (internationale) prijzen gewonnen.”

Helden

The Alternative, het programma voor alternatieve muziek op Lansingerland FM, staat in juni uitgebreid stil bij Billy Talent. “Iedere maand duiken we in de geschiedenis van een artiest met een lange staat van dienst”, legt Almer Kamphuis, van The Alternative uit. “Dat zijn onze Helden. Je hoort natuurlijk veel van hun muziek en de bijzondere verhalen.”

Multiple sclerose

Billy Talent heeft bijzondere verhalen genoeg. Zo heeft de drummer, Aaron Solowoniuk, de zenuwziekte multiple sclerose. Daarover gaat ook één van de songs van de band. Veel andere nummers zijn odes aan de buitenbeentjes van de samenleving. Echte punkthema’s dus.

The Alternative

The Alternative vertelt je de hele maand juni al die verhalen over Billy Talent, omlijst met hun muziek. Dat in combinatie met de meest actuele alternatieve tracks van dit moment en de fijnste classics van alle tijden. Op dinsdag- en zondagavond op Lansingerland FM, of altijd via de website.