Land van Oorsprong

Binnenkort start Vluchtelingenwerk in samenwerking met de gemeente het project ‘Vluchtelingen Investeren in Participeren’. Dat project heeft de doelstelling een aantal vluchtelingen te helpen aan een baan te komen. Naar aanleiding van de start van het project spraken Fatma Öz en Loek Bergman met een van de deelnemers aan het project.

Wie bent u en waar komt u vandaan?
Ik heet Yazn Shaheen, 29 jaren oud, en kom uit Syrië. Mijn ouders komen echter uit Palestina. Zij zijn voor de oorlog in 1948 gevlucht. Sindsdien leven we in Syrië. Ik ben ook in Syrië geboren, maar heb niet de Syrische nationaliteit. In Syrië ben ik officiëel een Palestijnse vluchteling. Voor de Nederlandse staat betekent het dat ik statenloos ben.

YaznShaheenInSyrië

In Syrië

Statenloos?
Dat houdt in dat ik eigenlijk van geen enkel land burger ben. Oorspronkelijk komt mijn familie uit Palestina, maar volgens de Verenigde Naties bestaat dat land niet meer. Ik ben geboren in Syrië, maar daarmee heb ik niet hun nationaliteit gekregen. In de praktijk betekent het dat we in Syrië dezelfde rechten en vrijheden hadden als Syriërs. Met een paar verschillen. We konden niet naar het buitenland reizen, want niemand erkent ons en ik heb militaire dienstplicht vervuld. Van 2007 tot en met 2009. In een speciaal onderdeel van het Syrische leger: het Palestijns Bevrijdingsleger. Niet in het Syrische leger zelf.

Heb je meegevochten?
Nee. Geen enkele partij in Syrië wilde dat wij mee zouden vechten. Dan horen we er niet bij. De situatie was zo anders voor de oorlog. Toen leefde iedereen door elkaar heen. Waar ik woonde, was een oorspronkelijk vluchtelingenkamp van de Palestijnen. Er woonden zo’n 500.000 Palestijnen samen met meer dan een miljoen Syriërs. Zelf ben ik Moslim, maar pas in de oorlog ontdekte ik, dat een heel goede vriend Christen was. Dat wisten we niet van elkaar. Daar hadden we het niet over. Iedereen leefde in vrede door elkaar heen. En nu? Allemaal van elkaar gescheiden en allemaal extremisten. Het land waar ik woonde, bestaat niet meer.

Waarom ben je gevlucht?
Ik kon geen leven meer opbouwen, kon niet goed voor mijn ouders zorgen en er was de dreiging dat ik alsnog voor de regering moest gaan vechten. Dat wilde ik niet.

Was het moeilijk om te vluchten?
Pas op de avond dat ik zou vertrekken heb ik het mijn ouders verteld. Ze wisten wel dat ik ermee bezig was, maar ik kon het niet tegen ze zeggen. Maar de familie van mijn vader heeft mij weggestuurd. Zij zeiden dat het te gevaarlijk voor mij was om te blijven. Ze hebben geld, anders had ik niet kunnen gaan. Daarnaast heb ik nog eigen spaargeld gebruikt en geld van anderen geleend. Het is duur om te vluchten. Het heeft mij bijna $5000,- gekost.

Hoe ging het?
Eerst moesten we naar Turkije. Dat ging in een busje met veertien man. Regelmatig hadden we te maken met controleposten. Ook een van IS.

Van IS? Wat gebeurde er toen? Hoe was dat?
Eng. Je weet, voelt, dat ze gevaarlijk zijn. Stilzitten en zwijgen. Mee eens zijn met wat ze zeggen en doen. Niet vragen waarom. Dat is gevaarlijk.

Is daar iets gebeurd?
Ja, ze hebben onze militaire boeken ingenomen en verbrand. Dat zijn een soort documenten waarin beschreven staat wie we zijn en welke militaire dienst we verplicht hebben. Wij Palestijnen hebben geen paspoort. Maar wel zo’n militair boekje. Bij elke grenscontrole in het regeringsgebied moest ik die laten zien. Nu IS deze verbrandde, konden we niet meer terug. Dan zou de regering weten dat we geprobeerd hadden te vluchten. We konden daardoor niet meer terug. Alleen nog maar vooruit.

Daarna gingen we verder naar Turkije. ’s Nachts zijn we de grens overgestoken naar Antakya. Daar eindigde het eerste deel van de reis. Vervolgens hebben we een auto gehuurd en zijn naar Izmir gereden, dat ligt helemaal in het Westen aan zee, om daar over te steken naar Griekenland. Naar het eiland Mytilini.
We hebben drie dagen in Izmir moeten onderduiken om over te kunnen steken. Het weer was te slecht. In de derde nacht zouden we vertrekken. Voor de oversteek moest ik $1000,- betalen. Er was een bootje voor 8 mensen beschikbaar. Ik was aan boord gekomen met een reddingsboei, want ik kan niet zwemmen. Alle reddingsboeien werden door de mensensmokkelaars weggegooid om maar zoveel mogelijk mensen in het bootje te kunnen krijgen. Het werd helemaal volgepropt. We waren uiteindelijk met 47 vluchtelingen aan boord. Mannen, vrouwen en kinderen.
Daarna moesten we weg. Zij gingen niet mee. Halverwege de overtocht viel de boot uit. Dat heeft een kwartier geduurd. Nu is dat een korte tijd, toen leek het wel eeuwen te duren. Na een kwartier startte de moter weer en konden we verder varen. In de ochtend kwamen we in Griekenland aan. Het was gelukt.

En toen?
Dit en dat, instanties hier, instanties daar. Ik ben via Griekenland, Macedonië, Kroatië, Slovenië, Oostenrijk en Duitsland uiteindelijk in Nederland aangekomen. Ik wilde naar Nederland komen.

Waarom?
Omdat ik gehoord had dat in Nederland minder racisme is dan in andere landen, dat ik al een aantal mensen hier kende en omdat het in vergelijking met andere landen voor een vluchteling makkelijk is om de Nederlandse nationaliteit te krijgen.

En hoe bevalt het dan om in Nederland te zijn? Er is hier toch wel racisme en problemen met vluchtelingen?
In andere landen meer. Maar wat mij hier heel erg opvalt, is dat de mensen hier elkaar helpen. Zelfs als er niet om gevraagd wordt. Mensen zien dat en doen dat. Dat vind ik hier heel mooi. Hier wil ik graag een leven opbouwen, mee gaan doen en werken om geld te verdienen, zodat ik mijn ouders in Syrië kan gaan onderhouden.

Hoe zou het voor jou zijn om de Nederlandse nationaliteit te krijgen?
Over twee jaar kom ik in aanmerking voor de Nederlandse nationaliteit. Dan ben ik 30 jaar en word ik voor het eerst in mijn leven een volledig burger. Dan heb ik opeens de vrijheid om te gaan en te staan waar ik wil. Dan ben ik ergens thuis en erkend. Waanzinnig.

YaznShaheenInNederland

In Nederland

Onze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie over de gebruikte cookies en onze privacy-verklaring. Bij het gebruik van de website worden automatisch cookies geplaatst.
Akkoord, verberg dit bericht