Geslaagde 40e editie “Kom in de Kas”

Lansingerland – De dorpskern Berkel en Rodenrijs kijkt terug op een succesvolle editie van “Kom in de kas”. Het evenement, dat voor de 40e keer georganiseerd werd op en rond de A.H. Verweijweg in Berkel Noord, was ook dit jaar mede door het goede weer druk bezocht.

Voor wie een kijkje wou nemen tussen de tomaten, orchideeën, paprika’s en perkplanten was “kom in de kas” een mooi moment om dat te beleven. Verschillende bedrijven openden de deuren om bezoekers een uniek kijkje in de kas te geven. Naast ruimte voor tuinbouw was er ook ruimte voor andere aan landbouw gerelateerde zaken: ook hoveniers en aannemersbedrijven toonden hun werk.

Centraal stond onder anderen de technische vooruitgang. Bijvoorbeeld op het gebied van de bestuiving van bloemen en planten: zo worden daar in de tomatenkas van Van Der Burg tegenwoordig insecten voor gebruikt. De door Koppert geleverde pakketten bevatten speciaal voor dit doeleind gekweekte bijen, die helpen om de tomatenplanten te laten bestuiven. Daarnaast werd er voorlichting gegeven over bestrijdingsmethoden, gewasbescherming en veredelingsmethoden.

Naast zeer onderhoudende rondleidingen was er ook ruimte voor verwennerij, plezier en vermaak. Zo konden bezoekers deelnemen aan een smaaktest of aangeven welke boeket zij uit een keur aan artikelen het mooist vonden. Daarnaast was er ook voor de kinderen wat wils: een heuse kinderboerderij was in een loods opgezet en een heuse speurtocht op de mobiele telefoon – met bijbehorende app – maakte voor veel kinderen de ervaring compleet.

Ook bij de tuinders blijkt het initiatief onverminderd populair. Louis Bouman, anthuriumkweker in Berkel, weet wel hoe dat komt: “het overbrengen van de passie voor het vak aan mensen, die misschien nog nooit een kas van binnen gezien hebben, is erg leuk. Daarnaast is het mooi dat je kunt laten zien waar we als team met veel passie dag in dag uit voor werken.”

Dat de open dagen een succes waren bleek wel door de hoeveelheid auto’s die in het gebied geparkeerd stonden: op zaterdagmiddag was er rond 15:00 eigenlijk geen plek meer om met de auto het terrein te bezoeken. Bezoekers werd van tevoren al aangeraden om met de fiets te komen als dat mogelijk was. Gelukkig zorgde het goede weer ervoor dat dat geen straf kon zijn.

“Kom in de kas” is een evenement dat wordt georganiseerd op veel verschillende tuinbouwlocaties in Nederland. In Berkel en Rodenrijs wordt dit al 40 jaar gedaan. In de omgeving zijn ook de gemeenten Westland en Barendrecht betrokken bij deze open dagen. Wie dit jaar verhinderd was en over een volgend bezoek nadenkt, kan zich nu alvast oriënteren op www.komindekas.nl.

 

Onze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie over de gebruikte cookies en onze privacy-verklaring. Bij het gebruik van de website worden automatisch cookies geplaatst.
Akkoord, verberg dit bericht